Scrisoare deschisa catre cei de sus

 • A nu se intelege ca este o scrisoare pentru divinitate sau pentru niste oameni extrem de inteligenti, superiori muritorilor de rand.

  As avea si eu o curiozitate, specifica elevului din minunata clasa a 12-a. Cum se face totusi admiterea asta? Adica, tradare, tradare, dar s-o stim si noi. Se faca ca pana acum, se puncteaza doar bacul, se dau examene de admitere, se intra pe pile…Cum facem pana la urma? Sau nu ar mai trebui sa mergem la o facultate?

  Si ca sa lamurim o chestie, trebuie sa fii absolut opusul unui om cu gandire, judecata, inteligenta sa schimbi decursul treburilor cu 2 luni inainte.

  Ca notele nu reflecta realitatea, adevarat. Ca astia de la filologie depasesc nota 10 fara niciun efort, adevarat. Ca se intra si se iese masiv si inutil de pe bancile facultatilor, adevarat. Faptul ca se introduc examenele sau conteaza doar bacul inseamna zero pentru mine. Ca oricum filologii dau cel mai usor bac, ala care nu include mate si apoi dau toti fuguta la ase si renunta dupa primul an. Sau finanteaza mult facultatea si primesc o hartie buna pentru a demonstra abilitatile matematice in firmele parintilor.

   Dar nu despre nedreptate e vorba aici. Este despre cum muncim degeaba. Eu am aparat invatatul asta intotdeauna, chiar daca aveam zeci de exemple, sute chiar, de oameni care au lenevit o viata si au ajuns mai bine decat majoritatea de intelectuali cu ani de munca in spate. Si-am zis eu asa, ca nu o sa traiesc in lux daca am ceva cunostinte si principii. Am zis ca imi asum asta. Nu voiam sa ajung ca ei si inca nu vreau. Ceva din personalitatea lor (sau actiunile lor, mai degraba) era respins instantaneu de o parte din mine. Inexplicabil, am ales mereu drumul mai greu, cel ce era pe gustul meu.

  Dar uite ca vine vremea cand ti se spune ca media din liceu nu reflecta adevarul. Ca trebuie sa mai muncesti ca sa ajungi pe un loc amarat  dintr-o facultate. Zic amarat pentru ca oricum nu iti garanteaza nimeni nimic dupa terminarea ei, oricat de mult ai munci sansele tind spre zero. Si vine in acel moment sentimentul ca ai muncit degeaba 4 ani. Degeaba spun ei. Ei, cei de sus, ne sugereaza ca munca din liceu e egala cu nimic, deci de ce sa conteze la admitere? Tot ei ne spun ca suntem tampiti. Ce-ar fi ca din momentul asta sa aveti la dispozitie 2 luni pentru a da bacul doar la matematica M1? Un singur examen, doua luni de pregatire si o nota de 6 pentru a trece. Cat la suta ar promova? Nu cumva sunteti mai tampiti decat noi?

   

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Scrisoare deschisa catre cei de sus&8221;

 1. Ceea ce e ingrijorator e ca, prin masura asta, importanta notelor, si implicit a invatatului tinde spre 0. Elevii trec ca gasca prin apa prin liceu, caci multi cred ca daca notele nu conteaza nu are rost sa mai invete. Vine apoi clasa a 12a, cand se gandesc ca au un BAC si, eventual, o admitere de dat, dar un an nu e suficient pentru a recupera 3( chiar 4, socotind si materia de-a 12a). Si se mai mira dupa distinsii nostri conducatori de ce sunt notele asa de mici la BAC.

 2. Ceea ce e ingrijorator e ca, prin masura asta, importanta notelor si implicit a invatatului tinde spre 0. Elevii trec ca gasca prin apa prin liceu, caci multi cred ca daca notele nu conteaza nu are rost sa mai invete. Vine apoi clasa a 12a, cand se gandesc ca au un BAC si, eventual, o admitere de dat, dar un an nu e suficient pentru a recupera 3( chiar 4, socotind si materia de-a 12a). Si se mai mira dupa distinsii nostri conducatori de ce sunt notele asa de mici la BAC.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s