Blandetea lupilor

descărcare

Autor: Stef Penney
Editura: Polirom
Unde o gasiti: libraria Libris
Anul aparitiei: 2009
Stelute: 5

Blandetea lupilor este un roman care m-a atras prin titlu si m-a cucerit prin continut, prin ce am descoperit in el. Vieti capturate in pagini. Subiectul central este reprezentat de descoperirea unei crime, a lui Jammet Laurent, ce tulbura linistea oraselului. Apar investigatorii, sub forma polistului rau (Mackinley) si a celui bun (Donald Moody si magistratul Knox), apare un batranel interesat de o descoperire arheologica (Sturrock) care prezinta niste obiceiuri si comportamente bizare, un vanator William Parker ce devine imediat un suspect. Principalul suspect ramane insa Francis Ross, baiatul care a disparut in noaptea crimei. Desi am crezut ca toata panza se va construi in jurul acestor personaje si mai degraba in jurul rezolvarii misterului si a crimei, naratiunea merge mai departe prin descrierea monotoniei unei casnicii, a modului in care se uita a iubi, a singuratatii si indiferentei in doi in familia Ross, prin evidentierea legaturii dintre atacator si atacat, prieteniei neobisnuite ce se creeaza intre Jakob si Donald, prin dovezile de curaj si determinare demonstrate de doamna Ross cand porneste in cautarea fiului printr-un mediu nefavorabil, friguros, tipic canadian, desi nu este adepta schimbarilor sau a calatoriilor. In alte planuri, intalnim si povestea lui Line raportata la moartea lui Janni, sotul sau alaturi de sansa unica de a incepe o noua viata, de la zero, de a incerca sa fie fericita, macar o data in viata sau drama familiei Seton, dispatia celor doua fete in padure si presupunerea ca au fost mancate de lupi. Dupa cum se vede, subiectul este extrem de complex, toate vietile acestor personaje sunt insa strans legate si fiecare isi are rolul ei in tema centrala. Fiecare din cele patru capitole: Disparitia, Campiile raiului, Parteneri la vreme de iarna si Boala ganditului indelung constituie un pas in fata, o istorisire in plus, un indiciu, o intrebare, teama. Raspunsurile se afla la final. Mi-a placut mult modul in care autoarea si-a imaginat personajele, cum le-a construit drama si nelinistile, cum i-a facut sa se indrepte spre actiuni nu tocmai morale, spre ganduri nu tocmai decente fara a-i transforma in personaje negative, fara a da un motiv cititorului de a-i judeca, facandu-le sa para extrem de naturale si imediat indragite. Bineinteles, criminalul nu a avut aceeasi soarta.

” Si uneori te trezesti privindu-ti sotul si intrebandu-te: este el barbatul necomplicat care crezi ca este sau are si el adancuri pe care nu le-ai vazut niciodata?De ce anume nu ar fi in stare?”

„Presupun ca daca ai pierdut deja ce ai mai scump, lucrurile marunte precum reputatia si onoarea isi pierd si ele din stralucire.”

„Nu poti imblanzi un animal salbatic fiindca isi va aminti mereu de unde vine si va tanji sa se intoarca.”

In incheiere, recomand cu drag aceasta carte frumoasa, de tinut in buzunarul de la piept, de iubit si de recitit pentru ca ea are minunatul avantaj de a ne face sa ne bucuram de blandetea lupilor, de gustul dulce a unei vieti amare. Este una dintre cartile de citit si recitit.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit „Blandetea lupilor”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Blandetea lupilor&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s