Facultatea lucrurilor de prisos

tn1_facultatea_lucrurilor_de_prisos

Facultatea lucrurilor de prisos, de Iuri Dombrovski mi-a adus aminte de cartea Tradarea, tot de pe Strada Fictiunii, dar apartinand unei alte categorii, Contemporan. Cumva s-a vazut diferinta intre stiluri.

Subiectul este asemanator, drama barbatului in inchisoare dupa ce a fost turnat, prin ce chinuri trece in timp ce e anchetat de NKVD, incapatanarea de a crede in justitia ruseasca, in dreptate si-n nevinovatie. Zibin, caci acesta ne este personajul principal, n-a gresit cu nimic concret, s-a presupus doar ca ar fi lasat niste aur sa-i scape si astfel a produs o mare paguba statului (deci trebuie sa plateasca), desi n-a fost prezent cand s-a intamplat minunea si nici dovezi nu au avut in acest sens. Toata cartea face referire la incercarile anchetatorilor de a scoate o marturisire de la el si la inteligenta cu care riposteaza Zibin, la sperantele lui ca vor indrepta greseala si il vor elibera. Mna.

Aveam asteptari mai mari. Mie mi se pare cam SF sa te comporti dur, dispretuitor, ironic cu anchetatorii tai si sa scapi basma curata, cred ca ar fi fost mult mai pedepsit in realitate, deci cartea nu prea mi-a dat senzatia de veridic. De fapt, l-au pedepsit olecuta, l-au calcat pe genunchi si a stat cateva zile (putine) in carcera, asta pentru ca se lua de anchetatoarea lui ca nu poate sa il tina saptamani intregi in carcera si ea i-a demonstrat repede, a da, asta crezi, bine, atunci te lasam o zi. Ha!

Si-mi pare oarecum rau ca subiectul putea fi mult mai bine exploatat. Cartea e mai buna decat Tradarea, dar inca nu ma uimeste. Astept o carte despre Rusia si inchisori si perioada stalinista care sa ma cutremure.

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s