Despre bunatate in literatura

Am acceptat sau am respins carti in drumul lor spre buzunarul de la piept, dar nu am apucat sa spun ce caut eu in ele, ce ma atrage, ce imi doresc sa gasesc, altfel spus ce inseamna o „carte buna” pentru mine. E evident ca orice parere nu poate fi altfel decat subiectiva. Libraria online Libris mi-a oferit ocazia pentru a raspunde la aceasta intrebare printr-o provocare.

O carte buna…
***porneste de la o coperta potrivita, in concordanta cu subiectul acesteia ( dar nu e un element neaparat specific unei carti bune, e un plus, sa zicem)
***are un titlu adecvat, atragator si prin asta nu resping titlurile care nu au (aproape) nicio legatura cu tema cartii; carti precum Dincolo de Eden, Cum repara soldatul gramofonul, Numele trandafirului, Zbor deasupra unui cuib de cuci te invita sa le citesti neintarziat
***are un subiect care sa trezeasca emotii, care sa cutremure, care sa-ti spuna ceva nou sau sa schimbe ceva in tine ca cititor, o carte buna trebuie sa te faca sa-ti pui intrebari, sa analizezi anumite situatii, sa intelegi mai mult, mai bine
poza 1
Sursa
***subiectul este bineinteles, o reflectie a realitatii, deci subiectul trebuie sa fie verosimil si in acelasi timp sa fie departe de o copie. Cititorii nu au nevoie de o copie a realitatii. Au nevoie de o noua perspectiva asupra acesteia. Din aceasta cauza am respins multe carti cu oameni bogati, drogati, beti, mereu in petreceri, nu-mi spun nimic mai mult decat imi spune o privire aruncata in realitate. Multe, dar nu pe toate, mai sunt si exceptii.
***are un stil bun. Dupa atatea carti citite (le regasiti in pagina lista de lecturi de mai sus), am nevoie de un stil bun. Un stil de a scrie bun. Vreau ca frazele sa sustina subiectul, cuvintele sa fie bine imbinate, fiecare la locul lor. Cred ca primul autor la care am sesizat stilul bun a fost Dostoievski, in ciuda tuturor credintelor cum ca stilul rusilor e greoi. Stilul e principalul element dupa care clasific cartile.
***trebuie sa-mi sugereze drumul, nu sa-mi arunce degete aratatoare si indicatoare la fiecare metru. Un pic de imprevizibil nu strica.
bf18a152356d93e02d8edd29bfa98114
Sursa
***imi contureaza ideile, dar nu le face obligatorii. Cititorul extrage ideile si le modeleaza dupa propria imaginatie, creativitate, personalitate. Probabil din aceasta cauza imi plac cartile cu final deschis, ai oportunitatea de a continua cartea si de a te mai bucura de placerea lecturii.
***daca tot am ajuns la acest punct, o carte buna iti umple timpul liber cu placere
***nu stiu exact cum fac ceilalti cititori, dar eu nu iau in considerare parerile altora sau a criticilor in ceea ce priveste o carte. Nu iau in considerare in sensul ca daca criticul X a zis despre o carte ca e buna asta inseamna neaparat ca e adevarat, nici daca o persoana imi recomanda o carte nu inseamna neaparat ca imi va placea. Nu judec cartile inainte de a le citi decat cu foarte rare ocazii. De obicei, imi arunc un ochi sa verific daca parerea celorlalti e justificata.
***te face sa lasi deoparte orice alte activitati
***in final, o carte buna te face sa simti ca e buna. Pentru ca de cele mai multe ori ne ghidam dupa ceea ce simtim.

Si-acum poftiti de cautati carti online si bune prin librarii.

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Despre bunatate in literatura&8221;

  1. Cum să n-aibă, bre, titlurile precum „Cum repară soldatul gramofonul” sau „Zbor deasupra unui cuib de cuci” aproape nicio legătură cu subiectul? Au foarte. Nici măcar nu-s extrem de metaforice.

  2. […] O participare la concursul propus de un alt colaborator, Libris, cu tema ce este o carte buna? Raspunsul meu il gasiti aici. Ma bucur ca exista oameni care sunt de acord cu mine, care mi-au apreciat ideile si mai ales, care […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s