Scoala pentru prosti

tn1_scoala_pentru_prosti_corectata_q_proof

Intram pe strada Contemporan, unde gasim romanul lui Sasa Sokolov Scoala pentru prosti, un roman ce pune accentul pe trairile elevului Cutare ( avand doua personalitati, ceea ce va duce la multe dispute interioare, la multe contraziceri si la o continua neputinta de actionare).

Lumea personajului se contruieste treptat si totusi alert, ordonat si dezordonat, cu legaturi mai mult sau mai putin logice, in ordine cronologica sau nu. Personajul se redescopera prin ceilalti, prin cei care au o influenta mare asupra lui, mie mi se pare ca ar fi profesorul si Veta (presupusa lui iubire), mai apar si cativa trecatori, peste care povestea trece rapid.

Si acest elev Cutare, care invata la o scoala speciala (de unde titlul Scoala pentru prosti) si are o memorie selective si neputinta de adaptare are un vis: sa fie inginer si sa aiba o masina.

“ O, am gresit, domnule, viseaza sa devina inginer, acela, celalalt, care acum nu e aici, desi poate ca o sa arunce o privire din clipa in clipa. Eu in niciun caz, mai bine cocosi pe bat, mai bine elev al unui cizmar rece,dar inginer-nu, pentru nimic in lume, nici sa ma rugati. Am hotarat cu fermitate-numai biolog, ca dumneavoastra, Veta Arkadievna.”

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s