Intoarcerea

tn1_intoarcerea-cover-l1

Cartea lui Viorel Zaicu, Intoarcerea este alcatuita din saisprezece povestiri, fiecare fiind o componenta a intelepciunii rurale, cu un subiect clar, ce curge lin pana ajunge intr-o concluzie transanta, uneori nefericita. Tema centrala este asadar viata satului, imbinandu-se pe alocuri cu tema mortii, tema iubirii, tema familiei.
Voi vorbi despre 4 povestiri, cele care mi-au placut sau mi-au atras atentia prin ceva.
Nuca este povestea unui om care isi leaga viata de o nuca, dupa ce o gaseste nu lasa pe nimeni sa se atinga de ea, sa o arunce, sa o strice. Acest obicei ciudat, exagerat ii indeparteaza initial pe oameni, ii strica relatiile cu acestia, chiar si cu sotia, dar el pur si simplu nu renunta, nuca va ramane cu el pana la moarte.

Nicaieri este poate cea mai actuala poveste, omul care se duce nicaieri si este determinat sa ajunga acolo. Cam cum suntem noi. Nu prea mai stim incotro ne ducem.

Cimitirul magarilor e o povestire amuzanta, fara mare incarcatura emotionala, cu momente de absurd. Magarul Dorel este cel care hotaraste soarta satului, el aproba sau respinge propunerile acestora, el este de acord cu o logodna sau nu, el ii indeamna sa plece la drum sau nu, iar satenii sunt convinsi ca are dreptate (“ Pai cum sa greseasca Dorel?”), iar acesta ajunge sa aleaga chiar si primarul. Urmeaza apoi un drum in Raiul magarilor, unde se vor vedea lucrurile absurde de care am pomenit anterior.

Intoarcerea arata cum schimbarile petrecute intr-o casa il indeparteaza pe Ionel, personajul principal, prin ochii de copil casa era un loc magic, ademenitor, fiecare obiect era misterios, prin ochii adultului casa e doar o dezamagire. Si unde duce dezamagirea daca nu la uitare?

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s