Poarta coliviei

312300

Titlu: Poarta coliviei
Autor: Katie Hickman
Editura: Polirom
Unde o gasiti: libraria Libris
Anul aparitiei: 2008
Stelute: 5

Poarta coliviei este un roman superb, unul care nu te lasa sa te opresti din citit, unul care iti scade orele de somn. Asta pentru ca vrei sa afli povestea Celiei pana la capat, nu doar pe bucatele.

Actiunea e surprinsa din doua perspective: prima cea a lui Elizabeth care gaseste un pergament legat de viata unei sclave engleze ( Oxford, apoi in Instabul), cea de-a doua a Celiei in Constantinopol, anul 1599. Elizabeth gaseste mici indicii care o conduc spre rezolvarea misterului Celiei si decide sa isi intocmeasca teza pe doctorat pe aceasta tema. Pleaca in Instanbul pentru a-si continua cercetarile si pentru a se indeparta de o relatie ce ii face mai mult rau decat bine. De altfel, lucrurile (evident) se vor aseza si il va intalni pe Mehmet. Nu este insa partea pe care se pune accentul, ci pe viata Celiei.

Celia trebuia sa se casatoreasca cu Paul Pindar, corabia in care se afla naufragiaza, este vanduta la Constantinopol si astfel ajunge cariye la seraiul Preamaritului stapan. Continua sa-l iubeasca pe Paul, dar este obligata sa joace dupa regulile haremului, sa fie lipsita de libertate si sa ii fie supusa sultanului. Problemele apar cand devine un pion jucat de Gulay si de Safiye (una incercand sa devina valide, alta dorind sa-si pastreze puterea si autoritatea), concomitent cu sosirea lui Paul in Constantinopol. Pindar afla ca Celia, pe care o crezuse tot timpul moarta, traieste in haremul sultanului, purtat de dor si de o dragoste chinuitoare ii trimite semne pentru a o anunta ca e acolo si stie de existenta ei, la randul ei Celia incearca sa comunice cu el. Finalul e foarte bun pe partea cu Celia si destul de cliseic la Elizabeth.

Mi-a placut ca romanul iti infatiseaza viata femeilor din acel context, cu toate regulile, obiceiurile, manierele si actiunile intreprinse, cu straduintele puternice, fara scrupule de a atrage atentia si multumirea sultanului. Cu pregatirile lor inainte de a fi onorate. Cu denumirile si ierarhia lor (cariye, valide etc). E o lume noua, mai ales ca nu am mai citit o carte pe tema asta. Frumoasa legatura dintre titlu si continut, Poarta coliviei este un loc care duce spre exteriorul haremului ( spre libertate) sau spre odaile barbatilor (spre fericirea alaturi de Paul).

„Da, hai sa fim.”

„Nurbanu m-a invatat ca exista doua lucruri mai pretioase decat dragostea: puterea si loialitatea. Nu imparti niciodata puterea.”

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Pe cand eram o opera de arta”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s