Fara ideal

download (1)

Mi-a trasmis o stare asa puternica romanul acesta a lui Henryk Sienkiewicz, Fara ideal ca nici nu stiu exact cum sa-l descriu in recenzie incat oricine sa-si dea seama cat de frumoasa e scrierea domnului (nu degeaba a luat premiul Nobel), ce tristete ascunde fiecare cuvant si cata suferinta e in fiecare om.

Leon Ploszowski, 35 de ani. Un sceptic,cu nervi sensibilizati, un om deja obosit, cu un tata pasionat de filosofie, cult, nobil, distrus insa si indepartat de pasiunea sa din cauza mortii sotiei sale. Leon e genul acela de om care analizeaza un subiect rupandu-l in mii de bucati, apoi reconstruindu-l, gasind probleme in fiecare colt, punandu-si intrebari cu fiecare ocazie, intotdeauna nemultumit de rezultatele mintii sale, intotdeauna confuz, nehotarat daca sa se increada sau nu in propriile idei. Un om oarecum gresit. La inceputul romanului regasim cateva dintre ideile sale despre religie, clase sociale, presa sau glorie. Dupa ce se indragosteste de verisoara sa, Anielka gandurile sale predomina in domeniul dragostei.

Toate sentimentele lui sunt raportate la trei femei: Anielka pe care o iubeste cu pasiune, de care se simte vesnic atasat, dar urmeaza Laura care este femeia fatala, superficiala pentru care simte atractie fizica si cam atat, dar din cauza careia o pierde pe Anielka si Klara, fata de care nu simte nimic mai mult decat o prietenie.

Durerea lui vine din faptul ca isi da seama ca inima lui apartine Anielkai abia dupa ce aceasta se casatoreste cu Kromicki. Urmeaza analize lungi asupra strategiei (pentru ca este o strategie gandita la rece, fiecare miscare este calculata) de a o face sa nu mai tina cont de cinste si datorie fata de sot, ganduri deprimante, actiuni pentru a o impiedica sa plece, declaratii neprimite, sarutari respinse si un chin ce ii distruge incetul cu incetul pe amandoi.

Pentru ca romanul e plin de analize si idei, am gasit multe citate frumusele:

„Orice om poarta in el o tragedie. A mea este l’improductivite a neamului Ploszowski.”

„Sunt de acord cu moartea, dar sa stiu ca-mi foloseste la ceva. Iar filozofie raspunde: nu stiu.”

” Nimic nu cucereste, nu atrage mai mult sufletul unui barbat decat sentimentul ca e iubit.”

” In viata particulara, gloria are meritul ca poti face din el un scaunel pe care sa-l pui la picioarele femeii iubite.”

„Pana una alta, e placut sa stai uneori pe terasa intr-o noapte calda, cu luna si sa discuti cu voce scazuta despre arta, literatura, dragoste si femei.”

” Sacrificam lucruri nespus de mari pentru cauze nespus de mici.”

” Omul de stiinta, omul de stat, conducatorul ii consacra femeii doar o mica parte din viata. ”

” E pentru mine mai mult decat o femeie, este totodata intruchiparea frumosului, a puterii de seductie si a bucuriei intregii naturi.”

” Drumul mai departe merge in jos, de unde adie frig si intuneric.”

„Eram intr-o stare precum condamnatul din amintirile lui Sansson, care era jupuit de viu si i se turna plumb topit pe rani, iar el tot striga intr-o exaltare nervoasa: Encore! ”

” As fi dat nu stiu ce, ca la intrebarea ” Esti a mea?” sa aud raspunsul ei afirmativ.”

„Analiza seamana cu ciugulirea unei flori, cel mai adesea prin analiza strici frumusetea vietii si implicit fericirea-adica singurele lucruri care au vreun sens.”

” Sau ne vom scufunda in neant sau vom avea alt drum, numai sa fim impreuna.”

Mi-a placut prea mult, cartea o gasiti la editura Litera, la un pret extrem de mic de vreo 6 lei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s