O saptamana in decembrie

o-saptamana-in-decembrie_1_fullsize

Inainte de a citi O saptamana in decembrie (Sebastian Faulks), ma gandeam ca o sa dau peste un roman cu povesti de dragoste, psihologice, cu ceva tragic pe alocuri, cu finaluri triste si descrieri frumoase ale iernii. In schimb, am intalnit niste personaje aruncate in tumultul societatii moderne, ce isi cauta salvarea, eliberarea in internet sau in droguri.

Sa vi le prezint pe rand. Gabriel Northwood, un avocat mediocru, fara pasiune pentru meseria sa, plictisit, obosit, cu cateva ramasite ale trecutului in suflet, o relatie cu o femeie casatorita pe care nu o poate uita. Modul in care ii pastreaza amintirea este o poza dintr-un telefon deja nefunctionabil. Jenni Fortune, o conducatoare de metrou, care se ascunde in intunericul subteranului si in mediul virtual unde si-a creat o macheta prin intermediul careia isi traieste viata dupa cum si-ar dori. John Veals, manager fonduri speculative, calculat, dornic de bani si putere, pe cale sa faca cea mai mare afacere a vietii sale, saracindu-i pe pensionari si pe oamenii din Africa, ajuns in momentul in care nu mai are nevoie de bani. Fiul sau, Finbar, este dependent de droguri si internet (un joc cu o echipa de fotbal), indepartandu-se din ce in ce mai mult de viata reala. Apoi il avem pe Hassan al Rachid, un baiat care isi gaseste implinirea in religie si care se pregateste de amplasarea unei bombe intr-un spital, este atras insa in alta directie de catre Shahla Hajiani. Ralph Tranter e un om citit, cultivat, caruia i se ofera din ce in ce mai multe posibilitati de angajare sau implicare in proiecte. Coordoneaza un club de lectura a doamnelor „din inalta societate” sau il invata pe tatal lui Hassan ce discutii ar trebui sa poarte cu regina in privinta clasicilor si contemporanilor. Pe ici, pe colo, mai apare cate un personaj, acestea sunt cele principale, cele deosebite.

Romanul nu a fost unul usor de citit, la un moment dat imi faceam notite, scheme cu sageti in care evidentiam legaturile dintre personaje, de unde se cunosc, ce rol ocupa fiecare, ce influenta are un personaj asupra celuilalt. Aparent sunt personaje create aleatoriu, fara mare legatura, poate doar simple cunostinte, daca privesti un pic in profunzime fiecare personaj are capacitatea de a schimba destinul cuiva. Apoi, ce mai e greu de digerat in roman sunt termenii financiari, termenii legati de pietele de capital sau de banci, in special in partea legata de Veals. Mie mi-a fost usor, doar cu asta ma ocup, asta studiez, dar ma gandesc ca nu orice cititor stie ce e un activ, cu atat mai putin poate urmari planurile lui Veals de a creste actiunile unei banci, de a anticipa ce se va intampla in bilantul bancilor etc. Cred ca majoritatea ar trece peste partea financiar-explicativa. Mi-a placut mult interventia biciclistului, un personaj ciudat ce intra in contact cu toate celelalte personaje, are o aparitie scurta, aproape da peste ei, ii sperie si dispare. Mi se pare un element interesant. Cam atat despre O noapte in decembrie, urmeaza recenzia pentru Comedianta. Toate oferite de Editura Litera.

Anunțuri

Un gând despre &8222;O saptamana in decembrie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s