Mic dejun cu Socrate

mic_dejun_cu_socrate_c1

Surpriza din coletul de la Editura Litera a fost cartea Mic dejun cu Socrate, de Robert Rowland Smith. Subtitlu: Mari filosofi explicandu-ti viata de zi cu zi.

In cele 18 teme, autorul priveste spre actiuni obisnuite, banale ale omului modern, le analizeaza, le explica din punct de vedere filosofic, social, psihologic sau literar. Totul intr-un stil lejer, amuzant pentru ca nu e nimic deosebit in a te intalni cu Kant in timp ce mergi la munca, cu Freud in vis sau cu Machiavelli la o petrecere. Mai exact, nu e nimic neobisnuit sa aplici ideile lor actiunilor tale. Mi-au placut cele mai multe dintre pareri, in special urmatoarele: de ce se imbrancesc/ imbulzesc oamenii la metrou, de ce mallul e un loc nefavorabil ( aici am fost de-a dreptul incantata, sunt anti plimbat prin mall, plimbarea se face prin parc sau pe stradute, probabil ca o sa dezvolt aversiunea mea fata de shoppingul asta in alta postare), de ce te duci la sala de fitness cu masina, de unde fascinatia pentru televizor/ televiziune. Mi se pare ca autorul a surprins foarte bine comportamentul oamenilor din zilele noastre, le-a gasit slabiciunile, a demonstrat prin ce sunt manipulati (si mai ales cat de usor!) si ne-a oferit o lectie de filosofie simplificata ( nu e in stilul Kant sau Platon, evident), care sa nu incarce cu termeni si concepte filosofice si care sa se refere strict la ce facem in aproape fiecare zi.

Inca un plus ar fi ca iti expune niste lucruri cu care esti de acord, pe care le stiai, sub o forma la care nu te-ai fi gandit. Mi-a placut asta.

Cine e interesat de o lectura usoara,amuzanta, care sa te scoata un pic din rutina si sa te intrebe de ce faci anumite lucruri, poate arunca un ochi pe lista de teme (Trezirea, Pregatirea pentru plecare, Mersul la slujba, La locul de munca, Vizita la medic, Pranzul cu parintii, Chiulul, Shoppingul, Rezervarea unei vacante, Sala de fitness, Imbaierea, Cititul, In fata televizorului, Cina, La petrecere, Cearta cu partenerul de viata, Sexul, Somnul si visarea) si se poate apuca de citit.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s