Cele patruzeci de legi ale iubirii

373512

Titlu: Cele patruzeci de legi ale iubirii
Autor: Elif Shafak
Editura: Polirom
Unde o gasiti: libraria Libris
Anul aparitiei: 2011
Stelute: 5

Ce imi doresc eu de la o carte e sa-mi prezinta o lume diferita de a mea, idei noi sau sa exploateze anumite stari. Cele patruzeci de legi ale iubirii apartine primei categorii, iubirea din titlu se refera la cea spirituala, fata de Allah, cu care nu eram prea familiarizata. Mi-a placut, toate cele patruzeci de legi indeamna la liniste, pace, o iesire din agitatia sufleteasca prin care trecem in fiecare zi, o regandire a esentei umane. E o oprire a fugii. Tot romanul am avut impresia ca timpul s-a oprit in loc, ca actiunea curge lent, normal, potrivit firii si fiecare cuvant soptea calm, calm.

Romanul se desfasoara pe doua planuri temporale (am vazut ca multe carti merg dupa modelul asta, un personaj din prezent ce descopera/ afla/ se intereseaza/ e in legatura cu oameni din trecut), unul o urmareste pe Ella Rubinstein, femeie casatorita cu trei copii, care primeste o slujba la o agentie literara, agentia ii da ca sarcina alcatuirea unei recenzii pentru romanul Dulce blasfemie a lui Zahara, astfel ea porneste intr-o transformare spirituala ce se transforma in schimbarea radicala a modului de a trai.

Celalalt plan urmareste cartea Dulce blasfemie si prietenia dintre poetul Rumi si Shams din Tabriz, exista intre cei doi o legatura atat de puternica incat ambii sunt capabili sa faca orice pentru a o mentine si suferinta unuia il distruge pe celalalt. Shams este privit cu ochi rai de catre ceilalti oameni, au impresia ca are legatura cu magia neagra, ca este un necredincios, ca nu are un comportament acceptat de Allah. Rumi devine din predicator poet prin transformarea inceputa si impusa de catre Shams, aceasta schimbare va fi platita cu viata.

Mi s-a parut original modul de povestire a intamplarilor, fiecare personaj isi explica gandurile, isi detaliaza actiunile si le analizeaza. Astfel vocea naratorului trece pe la orice personaj, incepand cu Ella, Rumi sau Shams pana la Suleiman betivul, Hasan cersetorul sau tarfa Trandafirul Desertului ( care apropo, are o poveste foarte frumos descrisa). Mi s-a parut o carte trista, complexa, care pune in evidenta atat platitudinea, nepasarea dintr-o casatorie ( de altfel sotul Ellei avea multe aventuri pe care ea le ignora initial), cat si prietenia, iubirea spirituala,in paralel cu cat de gresit pot judeca oamenii.

” Cand ucizi o fiinta ceva din ea trece asupra ta.”

„Cand le spuneai adevarul incepeau sa te urasca. Si cu cat le vorbeai mai mult despre iubire, cu atat te urau mai mult.”

„Indiferent cine suntem sau unde traim, in adancul sufletului toti ne simtim incompleti.”

” Insa la sfarsit, pentru ca matasea sa ramana intreaga, viermele trebuia sa moara.”

„In clipa in care pornesti in cautarea iubirii, incepi sa te schimbi pe dinauntru si pe dinafara.”

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Cele patruzeci de legi ale iubirii”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Cele patruzeci de legi ale iubirii&8221;

  1. […] în fiecare roman o parte din Turcia: iubirea şi religia în Cele patruzeci de legi ale iubirii ( click aici pentru recenzie), familia şi secretele dureroase ascunse de aceasta în Bastarda Istanbulului ( click aici pentru […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s