Amantele

index

Regret ca Elfriede Jelinek n-a aparut mai devreme in viata mea, aveam mare nevoie de scriitura ei. Bine ca am descoperit-o acum, cand nu e prea tarziu. Am inteles ca are patru romane traduse la noi, unul dintre ele e Amantele.

O carte in care se desfiinteaza ideea de casatorie, relatie, iubire, dreptate si conditia femeii. In care fiecare concept este atacat direct. Brigitte e croitoreasa de sutiene si isi gaseste iubirea in Heinz, o aparitie cam groteasca. Brigitte n-are drepturi, ea e bucuroasa ca a reusit sa cucereasca pe cineva. Nu conteaza neaparat pe cine. Desi ii apare o concurenta, ea lupta din toate puterile ca sa-l retina pe Heinz alaturi de ea. Printr-un copil. Paula e altfel, ea vrea sa lupte, sa se dezvolte si vrea un barbat frumos, care sa o respecte. In schimb, ajunge rusinea societati, este dispretuita si tratata in modul cel mai urat. Tot romanul porneste de la ideea ca femeia cuminte are doua posibilitati, sa se faca vanzatoare sau casnica, iar cea mai mare realizare e sa cucereasca pe cineva prin corpul ei, sa-i ofere copii si toti sa se urasca intre ei. Am selectat citatele care m-au atins la suflet (desi sincer, as cam fi scris toata cartea):

„adesea aceste femei se marita sau decad in alt fel.”

„brigitte vrea sa-si primeasca viitorul gata facut.”

„brigitte are de oferit un corp.
in afara de corpul lui brigitte, sunt aruncate in acelasi timp pe piata multe alte corpuri. brigitte are sani, coapse, picioare, solduri si o pasarica.”

„brigitte spune ca heinzz e toata lumea ei. din acest motiv, lumea brigittei e mica.”

„cand femeile vorbesc despre barbatii lor spun numai : al meu.”

„uneori erich si paula se completeaza reciproc: de exemplu atunci cand erich bate si paula e batuta sau cand erich e bolnav si paula il ingrijeste.”

„aici multe lucruri nu s-au implinit, care erau de asteptat. aici s-au rostit cate unele, curand vom fi trei. aici au fost distruse cate o casnicie si cate o inima.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s