Specht si fiul

specht-si-fiul_1_fullsize

Am obtinut cartea Specht si fiul printr-un schimb de la care nu aveam asteptari foarte ridicate. Stiam doar ca unui pictor ii revine sarcina de a picta fiul mort al unui barbat foarte bogat. Sansa vietii lui, sansa de a desavarsi opera.

Prima surpriza: toata actiunea este privita din perspectiva panzei, ceaa ce nu duce insa la lipsuri in naratiune, toate lucrurile sunt explicate (intr-un final). E frumos ca panza nu intelege toate actiunile umane si unele descrieri sunt usor naive, inocente.

Prima parte a romanului (cea mai consistenta) arata straduintele pictorului de a gasi ceva potrivit pentru panza aceea atat de scumpa, valoroasa, oferta bogatasului, cadrul dubios in care se desfasoara oferta, gandul pictorului ca astfel isi va permite sa cumpere casa, calculele sale si realizarea efectiva a tabloului. A doua parte contine versiunea murdara, adevarul din spatele tabloului, abuzurile si certitudinea ca ai dreptul sa faci orice. O soarta si-un suflet. Cred ca e partea cea mai buna a romanului, am ramas ceva timp pe ganduri dupa ce l-am terminat. E o tristete care ajunge la cititor.

O alta observatie, in ultimele carti citite revine aceeasi problematica.Exista in viata unui barbat o femeie din trecut care isi prelungeste influenta in prezent, de fiecare data cand se intalnesc se simte ceva in atmosfera (simte si sotia pictorului, de exemplu), de obicei au cate-o scapare si nimeni, nimeni nu-l judeca pe el, ne pare rau de sotie, ca vai a fost inselata, dar nu simti nevoia sa-l judeci pe el, pare aproape natural sa greseasca asa. E si asta o arta a autorului si a cuvintelor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s