Pianista

DSCN1648

Elfriede Jelinek mi-este nespus de draga si inca ma invinovatesc ca am descoperit-o atat de tarziu. In romanul Amantele, eram avertizata ca are un stil dur, un mod crud de a infatisa realitatea. In Pianista, aflu ca a fost mare scandal din cauza „sexualitatii violente”. De asemenea, a primit Nobelul in 2004. Nu stiu cum a reusit ca in general Nobelul e dat oamenilor cuminti.

Acum, sa revenim la Pianista.

Erika este o femeie de 35 de ani care preda la Conservator,este inca foarte legata de mama ei care o indeparteaza de orice aparitie masculina, care o verifica si o pedepseste. Erika nu trebuie sa intarzie niciodata. Erika are insa altceva de spus. Aparent isi asculta mama, in realitate plateste sa vada femei goale, se ascunde in tufisuri pentru a surprinde cuplurile care fac sex, isi provoaca rani singura si intra intr-o relatie sado-maso-ciudato-bolnava cu elevul sau Klemmer. Partea de final a romanului e cea mai reusita, dezvaluie latura intunecata, bolnava a creierului uman. O scrisoare care declanseaza rautatea in elev, placerea de a face rau.

Nu cred ca multa lume ar indragi acest roman, insa oricine trebuie sa aprecieze stilul autoarei, fara rotunjimi, fara compromisuri, cu fraze taiate ca in metal. Ar merge alaturi de The Antichrist ca tot e Lars von Trier la moda cu a lui Nymphomaniac.

Intentionez sa-mi procur Lacomie (cam asta ar mai avea tradus pe la noi) cat de curand si revin cu detalii. Daca e genul vostru, gasiti Pianista aici.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Pianista&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s