Justine

360698

Titlu: Justine sau Nenorocirile virtutii
Autor: Sade
Editura: Trei
Unde o gasiti: libraria Libris
Anul aparitiei: 2008

E foarte greu sa vorbesti despre Sade. Pe scurt, a stat suficient de multi ani prin inchizori si azile de nebuni, a trait o viata libertina (inca mi se pare ce se intampla in Justine a fost inspirat din propria viata), din numele lui provine cuvantul „sadism”. Mai multe gasiti aici, despre cum aducea prostituate in castel sau daca avea o aventura cu sora sotiei sale.

Sa revenim acum la Justine. Tatal ei care era bancher da faliment si moare, virtuoasa Justine ramane singura si fara aparare, avand doar principii si credinta pe care sa se bazeze. Sora ei, Juliette, prefera sa duca o viata dezmatata, obtine favoruri, nu se da in laturi de la nimic pentru a se imbogati , isi obtine pozitia si averea vanzandu-si corpul. Justine refuza sa i se alature, asadar porneste pe drumul nefericirii ei.

Justine intalneste oameni cu obiceiuri depravate, din ce in ce mai crude pe masura ce inaintam in actiune. Scapa dintr-o parte si ajunge in alta mai rea. Ce se intampla in fiecare situatie: Justine este siluita, este nevoita sa participe la orice fetis sexual al celui care a rapit-o, implora scapare si nu este luata in seama, isi apara virtutea si credinta, urmeaza apoi un discurs al celui depravat care ii explica ca dezmatul si orgia sunt necesare, sunt normale, virtutea nu-si are sensul intr-o lume ca a lor si o povatuieste sa renunte la aceasta virtute mult prea slavita si sa fie una de-a lor. Ce se schimba pe parcurs: Justine intalneste la inceput oameni fara moralitate, sclavi ai propriilor placeri, dar care mai au o foarte mica urma de mila sau cel putin nu sunt sadici cu ea. Din momentul in care ajunge in manastirea celor patru calugari virtutea ei nu mai are nicio sansa, calugarii folosesc femeile ca pe obiecte , aplicand cele mai crude tehnici sado-maso asupra lor, e o orgie continua pe-acolo si inteleg de ce multi cititori s-au oprit la partea aia. Calugarii fac orice pentru placerea lor. Orice. Lui Sade nu-i placeau preotii, calugarii, catolicismul in general.

Scandalul care a insotit Justine a fost datorat subiectelor intalnite in carte: homosexualitate, sadism, pedofilie, blasfemie . Ideea de baza e ca poti face orice oricui daca asta conduce la desfatarea ta. Totusi Sade nu duce nenorocirile Justinei pana la capat, ii ofera speranta. De asemenea, oricat de rau ar fi tratata femeia in roman, Sade o descrie mai mereu ca pe un inger frumos, gingas.

E unul dintre putinele romane la care am ramas confuza: imi place? nu-mi place? judecam cartea? judecam autorul? Va las in final cu afirmatia lui Sade si citate din carte. Va invit de-asemenea sa va spuneti parerea in sectiunea de comentarii.

„Da, sunt libertin, o mărturisesc. Am gândit tot ce se putea gândi de soiul acesta, dar n-am făcut tot ce am gândit şi, fără îndoială, nici n-am să fac. Sunt libertin, dar nu sunt nici nelegiuit, nici ucigaş.” SADE

„-Omul despre care vorbiti e un monstru.
-Omul despre care vorbesc este omul naturii.”

„Care este tinta omului care se desfata? Nu este oare aceea de a aduce simturilor toata atatarea de care sunt ele in stare pentru a ajunge mai din plin si cu mai multa inflacarare la ultima criza?”

„Te temi sa-ti petreci noaptea cu patru sfinti sihastri? Oh, o sa vezi ca o sa incercam de toate; de-ai sa uiti si pe ce lume te afli, ingerasule draga; si daca nu o sa-ti daruim cine stie ce desfatari macar le vei sluji pe-ale noastre cat sunt ele de mari.”

„Ceea ce se numeste interesul societatii nu este decat masa reunitelor interese ale indivizilor.”

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Justine”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Justine&8221;

    • Depinde de ce gen de cititor esti. S-ar putea sa aibe un stil cam dur pentru unii. Chiar nu stiu ce sa-ti zic, depinde de tine. Poti sa incerci si daca treci de primele 10 pagini inseamna ca o duci pana la capat ;))

  1. […] Apoi ar fi Justine din romanul cu acelaşi nume al Marchizului de Sade. Justine este fata inocentă, naivă, cu principii solide care ajunge să fie inplicată în cele mai perverse şi murdare ritualuri pentru că nenorocirile o urmăresc fără oprire. E o alegere controversată, dar mie mi-a plăcut romanul. Recenzia AICI.  […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s