Amprenta omului

2175

Amprenta omului este un roman care m-a impresionat, desi il stiam pe Sebastian Faulks din O saptamana in decembrie. Subiectul este cat se poate de interesant, Jacques Rebiere si Thomas Midwinter se hotarasc sa afle cum functioneaza mintea omeneasca. Isi dau seama ca au o multime de ganduri si idei comune, fiecare incepe sa studieze intens nebunia, psihoza, isteria si sa isi formeze propriile pareri despre partea aceasta fascinanta si-anume creierul. De unde a aparut nebunia si cum poate fi tratata?

Motivatiile sunt diferite, Jacques isi doreste sa-l trateze pe fratele sau, Olivier, in timp ce Thomas are o inclinatie spre acest domeniu ( in copilarie insa se indrepta spre partea literara, era un cititor pasionat de Shakespeare ), medicina a fost initial un compromis pentru el.

Dupa o casatorie incheiata prost, in care a dat mai mult decat a primit, Sonia (sora lui Thomas) se decide sa-i urmeze pe cei doi si sa deschida cu totii un sanatoriu in care lucrurile sa mearga altfel, pacientii sa fie tratati, nu doar izolati si in acelasi timp, studiile celor doi sa devina practice. Recunosc ca mi-ar fi placut mai mult ca actiunea principala sa fie despre nebuni si povestile lor, in roman insa se descriu mai mult diferentele de gandire, conceptii si tratamente care apar intre cei doi doctori. Printr-o astfel de diferenta, Katharina, o pacienta tratata in mod gresit de catre Jacques este vindecata de catre Thomas, mai mult este ceruta in casatorie de acesta. Bineinteles ca intre timp, Sonia s-a casatorit cu Jacques.

Sunt multe intamplari pe parcurs care m-au facut sa indragesc romanul, insa sa le dezvalui aici ar insemna sa-i stric frumusetea. E interesant de urmarit cum evolueaza boala lui Olivier, ce sacrificii face Sonia pentru a-l face fericit pe Jacques (mi se pare un personaj extrem de bine conturat), experienta lui Daniel in razboi si mai ales ce i se intampla lui Thomas. Totul pentru a ajunge la concluzia ca nebunia inseamna umanitate, ca una nu poate exista fara cealalta.

Va recomand sa-l cititi, e un pic descurajant pentru unii numarul de pagini, pentru altii discursurile despre medicina, dar chiar merita, e un subiect absolut fascinant care te pune pe ganduri. Il gasiti la Editura Litera, la pretul redus de 19,95 lei.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s