Sfarsit de veac in Bucuresti

1788

Sfarsit de veac in Bucuresti este o carte diferita de ce am citit in ultimul timp. E un roman linistit, scris in stilul romanesc (ironic, amuzant, critic, intelegator), cu accent pe personaje, nu pe actiune.

In centrul acestuia se afla Urmatecu (care imi aduce cumva aminte de ciocoii vechi si noi), un personaj titanic, foarte calculat si viclean care se ocupa cu manipularea oamenilor, prin lingusire, prin strategii, prin tot felul de tertipuri pentru a strange cat mai multa avere. E un parvenit. E capabil sa intreprinda orice fel de inselatorie ca sa-si atinga scopul, fiecare miscare a sa e gandita pentru obtinere de profit, fiecare vorba buna aduce un gand rau. Moartea si nebunia il tulbura insa, de fiecare data prefera sa fuga, sa scape de responsabilitati, sa petreaca cu tot felul de femei, numai sa nu se ocupe de inmormantari. Nu o iubeste pe sotia asta, nici nu-i refuza toate drepturile, nu are resentimente, regrete, nici ea nu pare a fi foarte suparata ca este inselata. Urmatecu mai are o farama de simpatie pentru fiica sa, averea stransa ar urma sa fie zestrea ei. Dar si asta e discutabil.

Jurubita ( amanta oficiala a lui Urmatecu) e cam din aceeasi categorie, din momentul in care el nu ii mai aduce suficiente beneficii se reorienteaza spre baronul Bubi, un tanar destul de naiv, darnic si necugetat, usor de pacalit. De fapt ei ii surade barbatul cel mai puternic si cel mai generos, aceluia ii ofera atentia sa.

Desi trasaturile unor personaje nu sunt admirabile, ca cititor nu poti decat sa te amuzi si sa treci prin actiune cu zambetul pe buze, cu nerabdare si cu linistea de care vorbeam la inceput. Stilul autorului trebuie savurat, te introduce direct in atmosfera Bucurestiului din trecut asa ca Cismigiu, Cotroceni, Mogosoaia sunt locuri mult umblate de catre personaje. Eu zic sa nu mai stati pe ganduri si sa poftiti la citit, vremea e de partea lecturii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s