Lacomie

312243

Titlu: Lacomie
Autor: Elfriede Jelinek
Editura: Polirom
Unde o gasiti: libraria Libris
Anul aparitiei: 2008

Dupa ce mi-a atras atentia cu romanul Amantele, dupa ce m-a intrigat cu Pianista, Elfriede Jelinek m-a cucerit cu Lacomie si a intrat cu cea mai mai incredere in sfera autorilor foarte dragi mie.

Personajul principal, Kurt Janisch, este un jandarm cu o singura dorinta: sa aibe case, cat mai multe case, sa inchida usa in spatele lui si sa se retraga in sine. Prin meseria sa, el face cunostinta cu multe femei singure, trecute de prima tinerete, dornice de iubire si pasiune, dar cel mai important femei care au case.

„Jandarmul nu trebuie decat sa se serveasca; la urma urmei fiecare face cate o greseala la condus. Femeile se lasa cu mare placere cucerite de jandarm.”

Dupa cum ne-am obisnuit, in romanele lui Jelinek intalnim o sexualitate violenta, sadica in care sunt antrenate toate victimele jandarmului, stiind ca nu mai sunt atat de atragatoare ca in tinerete sunt capabile sa renunte la orice respect fata de sine, la orice principiu,la mandrie doar pentru a-i face pe plac jandarmului, de a-l convinge sa ramana sau sa le mai viziteze, nu conteaza ca inainte a mai fost la altcineva.

Toate femeile par cuprinse de fascinatie, nu mai fac deosebire intre durere si placere, nu mai au puterea de a se impotrivi, nu sunt rationale, nu judeca logic. Sunt prinse intr-un vartej periculos si din pacate, una dintre ele nu mai iese teafara din el. Un cadavru este descoperit intr-un lac, este al unei tinere frumoase, atragatoare care a fost declarata disparuta in urma cu ceva vreme de catre mama si prietenul sau.

Toata cartea se invarte in jurul acestui lac amagitor, care contine ceva malefic si in jurul gandurilor jandarmului si a femeilor cucerite. Este o lume vicioasa, alerta, fara mila si fara iertare, regretele nu isi au rostul daca el merita tot ce e mai bun. Pe masura ce timpul trece, se aud bataile ceasului ce anunta autodistrugerea.

Tic,tac.

Unul din cele mai bune romane citite de mine. Eu zic sa o cititi pe ELfriede pagina cu pagina si sa va bucurati de fiecare cuvant si de jocurile de cuvinte inserate in text.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Lacomie”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s