Bastarda Istanbulului

bastarda-istanbulului-top-10_1_taburi

Titlu:Bastarda Istanbulului
Autor: Elif Shafak
Editura: Polirom
Unde o gasiti: libraria Libris

Am vrut sa citesc aceasta carte pentru ca mi-a placut de Elif Shafak in Cele patruzeci de legi ale iubirii si m-a atras titlul (ceea ce nu mi se intampla prea des). Eram curioasa cine este aceasta bastarda si de ce este asociata la modul general cu Istanbulul. Avand in vedere ca in ultimul timp am simtit o inclinatie spre partea aceasta din literatura si spre cultura lor, hai cu cititul.

Prima intrebare. De ce este o rodie pe coperta? Vom afla pe parcurs.

Bastarda Istanbulului are majoritar personaje feminine, toate cu un caracter puternic, cu micile lor probleme, griji sau obsesii, unele incercand sa dezgroape trecutul, altele sa-l uite si sa treaca mai departe. Zeliha este cea care deschide romanul cu drumul ei spre medicul ginecolog unde avea programare pentru un avort. O femeie foarte bine conturata, neconventionala, isteata, careia nu-i pasa de ce spun ceilalti despre ea si isi vede de treburi in continuare. Ceva mai tarziu, alte doua caractere diferite se intalnesc: Armanoush( o tanara cititoare, preocupata de identitate, incercand sa inteleaga conflictul dintre armeni si turci si sa-l armonizeze cu cealalta parte a ei: cea americana) si Asya (fiica Zelihai, o persoana la fel de neconventionala, rebela, boema ca si mama sa). Ele incearca sa-si descopere istoria, sa inteleaga ce s-a intamplat in familiile lor, fiecare in modul sau. Toate aceste povesti, legaturi intre personaje, secrete ar fi bine sa le descoperiti voi, v-as strica placerea cititului daca as ceva in plus. Veti intelege cine este bastarda, daca este doar una si ce Zeliha actioneaza si se comporta asa.

Priceperea autoarei se poate observa in modul in care a denumit capitolele: scortisoara, boabe de naut, zahar, alune prajite, vanilie, fistic, grau, seminte de pin, coji de portocale, migdale, caise uscate, samburi de rodie, smochine uscate,apa, stafide aurii, apa de trandafiri, orez alb si cianura de potasiu. Fiecarui capitol ii revine un ingredient, acesta apare in text legat de un personaj, fie ca e ceva care ii place, fie ca apare un vanzator care le face o oferta, fie ca uita sa-l cumpere. Mi-a placut sa fac aceasta conexiune intre ingredientele care apar si personaje. Mi s-a parut ca acel capitol care contine samburii de rodie e punctul-cheie al romanului, deci se justifica imaginea de pe coperta. Toate alcatuiesc un intreg (din nou, veti vedea despre ce e vorba) si toate conduc la final, la acea cianura de potasiu, la acea rezolvare care reinstaureaza pacea in familiile in cauza. Un mare plus pentru aceste legaturi intre mancare si viata, excelenta descrierea gatitului si a meselor in familie.

Dupa aceasta lectura, m-as incumeta sa citesc Onoare, Lapte negru si Sfintul nebuniilor incipiente tot de la Elif Shafak. Sa testez daca imi place in continuare. Vom vedea.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Bastarda Istanbulului”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Bastarda Istanbulului&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s