Oamenii delfin

1161

Daca tot va spuneam ca imi place literatura din alte culturi si ca m-am indepartat de cea europeana, cu Oamenii delfin am ajuns direct in zona triburilor. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si dupa moartea tatalui, Erich impreuna cu fratele si mama sa pleaca in Venezuela pentru ca aceasta sa se poata casatori cu unchiul Klaus, o casatorie ce ii va proteja pe copii si care ii va indeparta de monstruozitatile razboiului.

Ironia sortii, ajung intr-un loc mai periculos. Dupa un accident de avion, cei patru nimeresc in mijlocul junglei, in apropiere de un trib care considera ca sunt delfini transformati in oameni, ce trebuie gazduiti, protejati si venerati. Omul alb o ciudatenie. Urmeaza o serie de probleme, majoritatea de adaptare, omului civilizat ii e greu sa inteleaga obiceiurile violente, sinistre ale tribului ( cea mai crunta mi se pare sa faci supa din pulberea de oase a membrului de familie mort si sa o mananci ca sa dovedesri ca nu tu l-ai ucis).

Fratele sau se dovedeste a fi hermafrodit, mama sa inebuneste si are parte de o moarte sangeroasa, unchiul sau o ia pe cai gresite, dupa ce marturisese anterior cu cata placere omorase evrei in perioada nazista, in timp ce Erich este cel care se adapteaza cel mai bine, fara regrete, fara ifose, cu o inima de fier, neinduplecata, este genul de om care ar face orice pentru supravietuire, nu are nicio retinere sa isi judece familia pentru incapacitatea de a se adapta. Nu e chiar un personaj simpatic.

Cea mai interesanta parte din roman e cea in care primitivul se intalneste cu modernul, superstitiile si credintele in zei, in magie cu superioritatea rasiala, a germanilor, cu credinta lor in Hitler si in datoria lor de a elimina impuritatile. Totul tine de perspectiva din care privesti lucrurile. Modernul poate fi o manifestare a primitivului. Atat de multe interpretari pot porni de acest roman, vi-l recomand tocmai pentru ideile ce sunt sugerate printre actiuni.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s