Visul lui Joy

tn1_see_-_visul_lui_joy

Visul lui Joy este primul roman de Lisa See pe care l-am citit, desi mi-as fi dorit sa incep cu Fetele din Shanghai. Visul lui Joy este o continuare a acestuia din urma: Joy se hotaraste sa plece in cautarea tatalui sau biologic in China, fuga ei de acasa nu are ca scop numai gasirea tatalui, ci si sustinerea patriei, a traditiilor chineze.

Viziunea ei despre China este modelata dupa ce a invatat la scoala si din povestile celor care au trait acolo. E o imagine ideala, insa indepartata de ce se intampla cu adevarat acolo. Ea nu se astepta sa nu fie respectata de sotul ei, sa nu aibe ce sa manance chiar daca productia e bogata, sa lupte pentru supravietuire, sa aibe grija ce cuvinte foloseste si cum se adreseaza. E o tendinta evidenta de indoctrinare in acea societate, m-a intristat compartamentul unor personaje care desi o duceau destul de prost, refuzau sa redevina oameni, sa manifeste compasiune, sa isi ajute semenii si sa nu mai judece, acuze fara dovezi. Dupa aceasta perioada, Joy isi revizuieste parerile si intelege ca poti intelege o tara si situatia din ea abia dupa ce te-ai confruntat cu oamenii, cu ideologia, cu viata de zi cu zi. Masurile disperate a celor care nu mai au nimic de mancare sunt cutrenuratoare.

Al doilea plan o urmareste pe Pearl, mama lui Joy, care porneste in China pentru a-si regasi fiica si o indeparta de acea tara care ei i-a adus atatea necazuri in trecut. Desi ii este teama sa se intoarca in acel loc, isi depaseste teama, face compromisuri, sacrificii doar pentru a o gasi si salva.

Mie mi-a placut stilul lui See, romanul e usor de citit, placut, in acelasi timp iti face cunostinta cu deosebita cultura chineza.

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s