Maimuta vine sa-si ia craniul

tn1_dombrovski_-_maimuta_final

Aceasta este a doua carte pe care o citesc scrisa de Iuri Dombrovski, am revenit la el pentru ca are o scriitura inteligenta, originala, care reuseste sa ii sustina ideile. Primul roman a fost Facultatea lucrurilor de prisos, i-am facut recenzia cu multe postari in urma.

Maimuta vine sa-si ia craniul
face referire la nedreptatile si neregulile unui sistemul totalitar nazist , insa autorul nu se opreste doar la acest sistem, ci il critica pe oricare se foloseste de violenta, de privare de libertate pentru a controla populatia. Romanul este inspirat din propriile experiente ale autorului (ceea ce il face mult mai trist) si a fost scris in timp ce acesta era in exil.

Un celebru profesor de antropologie, Leon, este obligat sa nege descoperirile, studiile, intreaga sa opera si sa faca altele care sa corespunda partidului nazist, conform caruia poporul german se afla mult deasupra celorlalte rase, fiind singura pura de pe pamant. El trebuie sa se conformeze acestei idei, ba mai mult trebuie sa o sustina, sa o promoveze, sa aduca dovezi stiintifice prin descoperiri false. In alt plan, fiul lui Leon incearca sa desluseasca evenimentele din trecut, sa descopere de ce tatal sau s-a sinucis. Insa aceste cautari nu sunt pe placul tuturor, fiul la randul sau luptandu-se cu un sistem mai puternic decat el.

Acest roman se dezvolta pe doua planuri, fiecare concretizandu-se intr-o idee: un om cinstit, care nu a gresit cu nimic nu poate invinge un sistem crud, nemilos, o incercare de impotrivire are consecinta grave, uneori chiar moartea. E genul de carte care iti place pentru mesajul transmis, pentru talentul scriitorului si care te intristeaza prin faptele prezentate, prin subiectul dureros.

Recenzia face parte din campania “Citeşte şi căştigă cărţi pe viaţă din colecţia Strada Ficţiunii”, iniţiată de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s