Intermitentele mortii

630322

Titlu: Intermitentele mortii
Autor: Jose Saramago
Editura: Polirom
Nr. pagini: 240
Unde o gasiti: libraria Libris

Stilul lui Saramago il regasesc cu drag in toate cartile citite: Evanghelia dupa Isus Cristos, Toate numele, Eseu despre luciditate, Eseu despre orbire si mai nou in Intermitentele mortii. Tendinta lui spre fraze lungi, cuvinte fara majuscule, cuvinte ce curg fara oprire si pe care nu poti sa nu le citesti. Pentru frazele lui nu exista semne de punctuatie.

Si-apoi subiectele abordate de el sunt din aceeasi categorie: se intampla ceva si lumea actioneaza fix cum ne-am astepta, supravietuirea vine pe primul loc, apoi principiile. In acest roman, acel ceva care se intampla este ca moartea ia o pauza. Nimeni nu mai moare. Aparent este visul omenirii din cele mai vechi timpuri, obtinerea vesniciei, fericire de nu se mai poate. Cand colo, sar nemultumitii: doctorii, personalul din aziluri, cei de la asigurari, biserica, sinucigasii sau companiile de pompe funebre. Fiecare cu motivul lui: asigurarile si companiile nu mai au profit, spitalele si azilurile pentru ca nu fac fata, sinucigasii pentru ca nu pot obtine moartea, iar biserica pentru ca daca moarte nu exista, nu exista nici inviere, deci nici noi. Foarte savuroasa aceasta parte in care se protesteaza impotriva vesniciei. Ba mai mult, apare o maphie care se ocupa cu transportul bolnavilor, batranilor spre granita, acolo unde inca se poate muri. Guvernul lucreaza si el de zor sa tina lumea sub control.

M-am asteptat ca aceasta parte sa continue ceva mai mult, chiar tot romanul, dar alte intamplari ies in fata. Intamplari cu un violonist, cu scrisori mov si cu moarte. Nu Moartea, dupa cum precizeaza chiar ea, ci moarte. Nu va spun mai mult, sa nu va stric placerea. Cititi neaparat cartea, are multe parti foarte bine scrise, multe idei interesante si un final promitator. Jose Saramago, multe carti scrise de tine sunt pe lista mea de asteptare.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Intermitentele mortii”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s