Violoncelistul din Sarajevo

DSCN2024

Razboiul imparte umanitatea in doua: cei „de pe dealuri” care trag fara mila in locuitori, care aleg aleator victimele si cei din Sarajevo, care lupta pentru supravietuire, care isi risca viata pentru o sticla cu apa.

In acest context, intalnim patru oameni, fiecare avand o modalitate de supravietuire diferita.

Violoncelistul vede cum 22 de oameni sunt omorati de un obuz in timp ce stateau la coada pentru paine. Se hotaraste sa cante in locul atacului timp de 22 de zile pentru fiecare om ucis. Nu se poate spune ca nu mai tinea la viata, ca isi asuma riscuri inutile, ci a considerat ca doar prin muzica se poate salva. Sunete divine ce i-au adus admiratori ce astern flori la picioarele lui si persoane ce sunt dispuse sa faca orice pentru a-l proteja. Ceea ce ne duce la al doilea personaj: o femeie pe nume Sageata il urmareste pe parcursul acestor zile pentru a se asigura ca nu este ochit de un lunetist. Un caracter puternic, de neinduplecat, o femeie care ajunge sa ii urasca pe cei de pe dealuri si in acelasi timp sa se intrebe daca mai exista o farama de umanitate in ea.

Razboiul a facut ca trecerea unui pod sa fie un act de curaj, un joc de noroc foarte primejdios. Kenan este un supravietuitor, a carui datorie e sa aduca sticle cu apa familiei si vecinei pe care nu o prea place. Drumul spre o resursa vitala, apa, e presarat cu obstacole, cu gloante si obuze, cu oameni sfasiati. Un alt personaj, Dragan vinde paine pentru a supravietui si se indeparteaza pe cat posibil de colegii lui de munca, de fosti prieteni. Nu vrea sa vada ce au devenit dupa razboi sau daca mai traiesc acum.

Ce au in comun aceste patru personaje? Fiecare are indoieli ca si-a pierdut umanitatea, ca au devenit nepasatori din cauza acestui razboi ce pare ca nu se mai sfarseste. Fiecare a avut o pierdere ce nu va putea fi uitata.

Cartea lui Steven Galloway ne aminteste de aceste pierderi provocate de razboi si ne introduce intr-o poveste trista, dureroasa a locuitorilor din Sarajevo. Eu as zice ca e un roman de citit.

Litera.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s