FFEricire cu filme

250x250

Mie nu mi-au plăcut niciodată filmele care erau în top 100, care strângeau sute de milioane în prima zi de lansare, care adunau fani isterici pe la porți. De obicei, filmele mele preferate se găseau prin colțuri obscure de internet sau de timp, cu câteva informații și aproape nicio părere. Poate pentru că acum se caută filme cu adolescenți stupizi, cu oameni ce se ridică de la pământ după ce au fost împușcați consecutiv de 5-10 ori (oare asta era media?), cu dive cu deficiență de neuroni, cu un final fericit și nemeritat. Filme care nu îți spun nimic nou, cu care îți scazi însă câteva clipe din viață. Filme de o previzibilitate dureroasă. Filme pe care le uiți imediat ce ieși din sala de cinematograf și te consolezi cu pungă de popcorn mâncată.

Festivalul filmului european
e altfel: are umorul italienilor (A fost fiul) , căldura spaniolilor (Aventurile lui Tadeo Jones), seriozitatea englezilor (Shell), răceala nordicilor (21 de metode de a distruge o căsnicie) sau tulburarea Belgiei (Copiii din Kinshasa). FFE-ul nu umblă doar la suprafață, ci caută în adâncuri, explorează cât mai departe până obține Filmul. Filmul e acela care nu se oprește doar la câteva râsete înfundate, la câteva replici aluzive, ci merge până la capăt, până la râs și plâns, până la om. Atunci când filmul a atins un om, devine Filmul. Când povestești cum a fost la FFE, nu spui despre acțiunea propriu-zisă, ci despre stările care te-au cuprins în timp ce stăteai pe scaunele din Studio. Îi spui ce întrebări ți-a stârnit filmul sau taci pentru că povestea încă te tulbură.

Ca după orice festival frumos, regreți că s-a terminat și aștepți să vezi cu ce te va mai surprinde anul următor. Și îi urezi La mulți și îl feliciți pentru majoratul cinefil de succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s