America fara etaje

coperta1

Aceasta carte este aparte, e mai degraba un jurnal de calatorie decat beletristica. Mai exact, Ilf si Petrov au o calatorie de doua luni prin America si scriu despre ce viziteaza, despre oameni, despre obiceiuri.

Ce mi se pare interesant e ca desi calatoria a avut loc in anul 1935 (si a continuat in 1936) zici ca este America de azi. Recunosti idei care sunt promovate azi si atunci erau abia in stadiul de proiect. Ma refer aici la conceptul de publicitate, Ilf si Petrov povestesc ca oriunde se duceau li se vorbea de publicitate, intalneau panouri despre Coca-Cola pe autostrazi, li se facea reclama chiar si oraselor turistice. Zic ei ca americanul trebuie indrumat pentru a sti ce sa aleaga, trebuie sa i se spuna ca are nevoie de fiecare picatura de suc. Tot ei povestesc de tehnologizare (uneori inutila), despre mancarea fara gust, despre consumerism , despre bogatasii de pe Wall Street, ce mai, vorbesc despre America pe care o stim noi azi. Cu mici diferente.

Cuplul Adams care ii insoteste este sarea si piperul cartii, sunt americani care vor sa se faca intelesi, care vor sa arate rusilor cu ce se deosebeste minunata America de celelalte tari. Foarte amuzanti, de altfel. Betty, cum poti sa spui asta? Sigur ca nu ne-am ratacit. Betty, oare ce face baby acasa?

Un plus ar fi ca toate impresiile din calatorie sunt insotite de fotografii facute de cei doi scriitori, facand povestea lor mult mai reala si mai atragatoare. Cumva toate pozele mi s-au parut familiare, de parca as fi stiut America de atunci.

Cartea am cumparat-o de aici, cand am folosit un voucher de 40%.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s