Pestera

DSCN2205

Titlu: Pestera
Autor: Jose Saramago
Editura: Polirom
Nr. pagini: 350
Unde o gasiti: libraria Libris

De Jose Saramago am citit Intermitentele mortii, Evanghelia dupa Isus Cristos, Toate numele, Eseu despre luciditate si Eseu despre orbire. As zice ca sunt familiarizata cu stilul lui, cu subiectele abordatele si cu frazele scrise fara oprire. Dintre toate acestea, daca includem si Pestera, singurul roman care nu mi-a spus mare lucru a fost Toate numele.

Revenind in Pestera. Avem trei personaje principale: Cipriano, Marta( fiica lui) si Marcal (ginerele lui). Marcal lucreaza ca gardian in Centru si spera sa devina rezident acolo. Cipriano este olar de meserie, insa Centrul nu ii mai accepta produsele considerandu-le ineficiente, demodate. Acestea sunt informatiile de baza, actiunea e destul de simplificata, pentru a se putea intretine se hotarasc sa vanda Centrului papusi de lut, se straduiesc teribil si ajung intr-un final sa locuiasca in Centru. La Saramago nu mi se pare important ce se intampla, ci ce se spune si cum se spune.

Ce mi-a atras atentia:

Replicile personajelor, mereu aveam impresia ca vorbele ascund alte ganduri, ca e ceva mai mult decat pare, ca personajul stie mai mult decat arata. Am simtit asta in special la Marta.

Centrul. E societatea bazata pe consum, e un loc unde poti plati pentru a simti ploaia, unde trebuie sa fii bucuros ca poti cumpara ultimele tendinte, unde o camera inghesuita, situata la etajul 34 e cea mai buna optiune pentru locuitori. Poate fi mai rau, mai inghesuit, Centrul deja ti-a facut o favoare ca te-a primit in sanul lui protector. Dupa mutare, cei trei simteau tot mai mult nevoia de aer, de soare, de camp. Centrul e imaginea in oglinda a ceea ce se intampla astazi.

Lipsa explicatiilor. O actiune nu este explicata niciodata in randurile scrise de Saramago. Asa este, asa ramane. Replici precum raman, plec, mi-a intarziat trei zile raman fara argumente, de ce, cum s-a intamplat, ce va urma.

Cuvinte taiate. Nu stiu cum pot explica notiunea de cuvinte taiate, trebuie sa-i cititi macar o carte pentru a intelege la ce ma refer. Cuvintele, propozitiile, frazele lui Saramago sunt taiate, sunt abrupte.

Ce parere aveti despre Saramago?

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Pestera”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s