Ura, prietenie, dragoste, casatorie

DSCN2500

De atat de mult timp imi doream sa citesc cartile din coletul de la editura Litera si sesiunea m-a impiedicat cu toate puterile ei, acum a sosit vremea pentru Ura, prietenie, dragoste, casatorie de Alice Munro.

Dupa cum stiti am citit Prea multe fericire, Draga viata si mi-au placut, asa ca am fost curioasa sa citesc ultima aparitie. Nu prea pot face comparatie intre volume, in fiecare din povestiri gasim acelasi stil abrupt, taios al autoarei pentru intamplari ce apartin realitatii neiertatoare, dar cumva naturale. Niciodata nu ti se da senzatia de gresit, de nu are cum sa fie asa, chiar daca faptele sunt revoltatoare la o analiza mai detaliata.

Cartea contine noua povestiri fiecare legandu-se de titlu: Ura,prietenie, dragoste, casatorie, Podul plutitor, Mobila de familie, Consolarea, Urzicile,Casa cu grinzi de lemn, Ce ramane in amintire, Queenie si Trece ursul peste munte.

Sunt puse sub lupa casatoriile si ceea ce ni se infatiseaza nu ne incanta, ba mai mult ne sperie. O iluzie a fericirii si un eveniment ce schimba traseul vietii, dand o a doua sansa femeilor care au ales gresit. Fiecare povestire este o privire in trecut, spre ceea ce a fost, spre cateva clipe de bucurie, de apartenenta. Invatatura e ca se poate trece peste orice, barbatii din operele lui Munro tind sa uite de femeile cu care au impartit zeci de ani din viata pentru a se bucura de fericirea oferita de o amanta. Si ea va fi la randul ei uitata. Asta nu inseamna ca femeile sunt prezentate ca niste sfinte si ele calca de multe ori stramb.

Sa explic si titlul daca tot suntem spre final. Un personaj a inventat un joc (copilaresc) prin care scriai numele si prenumele tau alaturi de al celui pe care il placeai, taiai literele asemanatoare si numarai pe cele ramase ura, prietenie, curte, dragoste, casatorie. Varianta castigatoare iti era soarta.

Am adaugat cartea pe Goodreads si i-am oferit patru stele. In continuare, sunt curioasa ce o sa mai apara de la Alice Munro si ce voi mai citi.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Ura, prietenie, dragoste, casatorie&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s