Genţiane

DSCN2504

Nu am mai citit de ceva vreme carţi scrise de autori români şi m-am bucurat să îmi reamintesc cum sunt croite poveştile lor. Dupa Cartea Mironei şi Pânza de păianjen, am decis să încerc Genţiane, sperând ca va surprinde atmosfera Bucureştiului din trecut.

În centrul romanului se află o fată puternică şi în acelaşi timp naivă, Rada. Ea nu lasă sărăcia să îi stea în cale, vrea cu orice preţ să devină artistă, să joace pe scenă, să exprime tot ce e mai frumos în teatru. Nicio dificultate întalnită nu o opreşte din drum, rezistă în cele mai grele condiţii şi nu se plânge celor din jurul ei. Cel mai mare defect al ei este sinceritatea, cinstea, de multe ori este alungată, dispreţuită, înjosită din cauză că a spus adevărul. Lucrează ca soră, îngrijeşte răniţii aflaţi în cea mai gravă stare, învaţă pentru a intra la Conversator, pentru a-şi lua bacalaureatul. Nu are o clipă liberă, însă îşi ia energia din visul ei. În acelaşi timp, vede cum prietenele ei au tot felul de cuceriri care le asigură o viaţă mulţumitoare, cum profită de bărbaţii din viaţa lor (inclusiv prin metoda clasică de a-l anunţa că îi poartă copilul pentru a forţa o căsătorie), cum renunţă la visul lor de a deveni celebre. Rada îşi interzice iubirea, spune mereu ca are timp mai târziu pentru aşa ceva, acum trebuie sa înveţe, să treacă probele.

Sunt trei personaje masculine care îi influenţează comportamentul : Şerban, băiatul de care i-a plăcut în copilărie, Dragoş care îi promite că o va cere în căsătorie, că i se poate dărui oricând pentru ca el îşi va ţine promisiunea şi Cirus, un profesor cu o inteligenţă aparte, cu o minte deschisă, care încearcă să o îndepărteze de teatru şi care este paradoxal atras de personalitatea fetei.

De multe ori, este judecată de cei din jur, acţiunile ei sunt comentate, însă după ce îi afli povestea nu ai cum sa nu o îndrăgeşti, să nu îi admiri curajul, voinţa, puterea de a trece peste evenimentele nefericite.

Mie mi-a plăcut povestea ei şi i-am înţeles voinţa de a reuşi prin forţele proprii, nu prin ajutoare masculine. Ca notă, i-am dat 4 stele pe Goodreads.

Mulţumesc editurii Litera pentru cartea oferită!

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Genţiane&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s