Reciclăm pentru Galaţi?

Untitled

De când m-am născut până când am plecat la facultate, nimic nu s-a schimbat în Galaţi. Ceasul ticăia, Pamântul se învârtea, în oraşul meu însă nu se observa nicio dorinţă de dezvoltare. Apoi, mici surprize mi se ofereau la fiecare întoarcere: un parc era renovat, apoi Grădina Publică, o stradă era reparată, ceva mai încolo a apărut un parc cu fântâni, spaţii de joacă şi terenuri. Schimbările au ajuns chiar şi pe strada mea, câteva bănci au fost amplasate, au adus mai multe coşuri de gunoi şi au deschis o staţie de autobuz. Poate am coborât în gara greşită, totuşi era un lucru puţin probabil doar Galaţiul e capăt de linie, e greu să-l ratezi. Schimbarea a apărut odată cu noul primar care pare mai preocupat de soarta acestui oraş de lângă Dunăre.

Aşa că mă adresez lui, ar fi bine să lupte cu toate puterile si energia de care dispune pentru a ajuta oraşul să câştige un premiu important, să devină Oraşul Reciclării. Iar noi toţi ne vom bucura de o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro:

Premiu-oras-castigator

Sunt convinsă că avem mari şanse de câştig, în şcoli şi licee se fac din ce în ce mai multe campanii de protejare a mediului, se înfiinţează organizaţii ce atrag tineri voluntari, gunoiul de pe străzi scade invers proporţional cu cel din pubelele destinate reciclării, iar faleza nu mai pare aşa murdară ca în anii trecuţi. Nu trebuie însă să ne culcăm pe o ureche, mai sunt multe lucruri de făcut şi multe mentalităţi de schimbat, dar dacă tot am prins avânt e bine să-l încurajăm cât putem de mult.

Ca fost preşedinte al unei echipe de fotbal, ştiţi foarte bine că pentru a câştiga trebuie să aveţi o echipă puternică, unită şi o strategie potrivită. Să nu neglijăm nici antrenamentele. Ca primar, echipa este formată din locuitorii pe care trebuie să îi învăţaţi să recicleze selectiv, să se preocupe pentru soarta oraşului începând de la cei mici (prin campanii de conştientizare în şcoli) până la cei mari. E greu să formezi bunele deprinderi ale echipei încă de la început,însă ulterior oamenii vor face din reciclarea selectivă un automatism. Strategia este vitală pentru câştigarea competiţiei, Galaţiul trebuie să înscrie puncte în mai multe porţi: servicii de colectare separată a deşeurilor de calitate, eficiente, o bună mobilizare a populaţiei şi cea mai mare cantitate de deşeuri colectate.

Dacă tot vine Julio Iglesias pentru un concert în Galaţi, ar fi bine să îl întâmpinăm cu un titlu impozant de oraş al reciclării, cu spaţii curate, îngrijite şi cu o zonă eco în construcţie sau deja finalizată. Zeci de ani, Galaţiul a fost un oraş prosper, cunoscut pentru comerţ, un avantaj oferit de mândra Dunăre, apoi ca un oraş poluat din cauza combinatului siderurgic din apropiere, acum e timpul să se remarce prin lucruri pozitive, să se facă vizibil pe harta României. Atunci oamenii vor afla că cea mai lungă stradă cu tei din Europa se află în Galaţi (strada Domnească) sau că noi avem unul din cele mai moderne muzee ale ţării, Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Suntem pe drumul cel bun.

Cavalerul Reciclării

DSCN2339

DSCN2342

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Reciclăm pentru Galaţi?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s