Cine va câştiga: cartea în format electronic sau cea tipărită?

DSCN2027

Dintr-o pasiune veche, cea de a citi şi din dorinţa de a transmite mai departe ceea ce îmi place s-a născut acest blog. Dacă vorbim despre cărţi ajungem cu uşurinţă la divergenţele existente între cititori privind formatul acestora. Să aruncăm un ochi pe avantajele şi dezavantajele cărţilor tipărite:

1. Primul avantaj adus în discuţie de cititorii tradiţionali este imaginea idilică a unui fotoliu, a unei lecturi plăcute şi a unei ceşti de ceai îmbietoare. Dacă plouă, este clar că suntem în paradis. Aşadar, atmosfera din timpul cititului este prioritară pentru mulţi cititori, o carte în format fizic te ajută să intri în poveste, să te apropii de personaje, să îţi eliberezi imaginaţia. Este o adevărată plăcere să dai paginile unei cărţi şi să simţi mirosul de hârtie proaspăt tipărită, eu nu aş renunţa la această senzaţie prea uşor.

2. Dacă doreşti să ai oricând la dispoziţie o carte avem un avantaj în tabăra formatului electronic, fiind mult mai uşor să cari un eBook reader decât toate volumele În căutarea timpului pierdut. Poţi avea mii de cărţi cu tine fără a-ţi nemulţumi spatele şi le poţi accesa în orice mediu, fie că eşti în metrou , în vacanţă sau acasă. Totuşi pentru a te bucura de acest avantaj trebuie să investeşti într-un eBook reader.

DSCN2502

3. Dacă tot am vorbit de investiţii este cazul să aducem în discuţie preţul. Cărţile în format electronic sunt mai ieftine, însă nu îţi dau senzaţia că deţii un lucru, fiind oarecum abstracte. Nu poţi simţi ceea ce cumperi, deci unii cititori vor prefera să plătească mai mult pentru a fi siguri că primesc ceva concret în schimb. În plus, dacă sunteţi cu ochii pe reduceri sau folosiţi vouchere, diferenţa nu va mai fi semnificativă.

4. Cărţile în format electronic au câteva avantaje specifice: poţi mări textul, seta luminozitatea, selecta/salva un anumit paragraf, căuta un anumit cuvânt în dicţionar sau poţi „naviga” mai uşor printre pagini. De asemenea, vei deschide cartea fix în locul în care ai rămas.

DSCN2500â

5. Cartea nu rămâne niciodată fără baterie fix când ajungi la punctul culminant, această întrerupere este foarte deranjantă pentru cei care au fost prinşi de poveste şi abia aşteaptă să îi vadă finalul.

6. Pe de altă parte, o carte în format electronic ajunge mult mai repede la destinatar fără a folosi un curier şi a-l aştepta câteva zile. Nerăbdarea este cu atât mai mare dacă este vorba de o apariţie recentă.

DSCN1963

7. O carte tipărită poate fi răsfoită în librării, poţi citi câteva rânduri pentru a te decide dacă e pe gustul tău sau nu. E drept că poţi citi primele 10-20 de pagini ale unei cărţi electronice în mod gratuit, dar parcă nu e chiar acelaşi lucru.

8. Dacă vorbim din perspectivă ecologică, plusul ajunge la varianta electronică. Din păcate, mulţi copaci au fost folosiţi pentru a crea cărţile din biblioteca noastră. În special dacă romanul are ceva mai multe pagini precum acesta de mai jos:

DSCN1811

 

9. Închei cu un motiv subiectiv, cărţile în format electronic nu mă ajută să am biblioteca mult visată, plină de cărţi dragi mie, un mic refugiu după o zi obositoare. De asemenea, pozele din articol n-ar exista dacă aş fi avut cărţile în format electronic.

DSCN1652

Cine va câştiga bătălia depinde de fiecare cititor în parte, de ce îşi doreşte de la o carte, de priorităţile lui. Am observat că în ultimul timp nu se mai doreşte una din extreme, ci o variantă de mijloc, un cititor având cărţi fizice şi în format electronic, iar alegerile pentru una din categorii fiind bazate pe accesibilitate, dispoziţia de moment, preţ. Nu putem vorbi însă de o dispariţie a cărţii clasice (după cum s-a vehiculat prin mediul online) fiindcă încă sunt cititori care nu vor să se despartă de atmosfera plăcută dată de acestea. În plus, cred că este mai important ca cititorii să nu fie pe cale de dispoziţie, mai ales că au o gamă largă din care să aleagă: cărţi Premium ( click aici), cărţi clasice aparţinând autorilor premiaţi Nobel ( click aici)sau cărţi amuzante de tipul IQ230.

 

mic_dejun_cu_socrate_c1

 

Un ultim mesaj adresat cărţii clasice:

 

10450162_778950288822745_6832621279517725517_n

 

Anunțuri

14 gânduri despre &8222;Cine va câştiga: cartea în format electronic sau cea tipărită?&8221;

  1. De cativa ani citesc carti doar in format electronic…decat daca nu le gasesc le cumpar in format fizic. Mi se pare incomod sa citesti carti in format fizic, plus risipa de maculatura. De asemenea, este vorba si de spatiu…intr-un CD poti sa pui 100 de carti in format electronic, pe cand cele in format fizic ocupa mult spatiu.

  2. E adevarat ca tehnologia e de folos cand vine vorba de carti noi, sau netraduse, dar prefer cartile traditionale in detrimentul celor electronice. Sunt mai frumoase si imi ofera un sentiment de siguranta ^_^

  3. Eu inca prefer cartea tiparita. Mi-e greu sa citesc pe laptop, iar placerea cea mai mare o am cand simt paginile cartii, mirosul, cand stiu exact cat mai am de citit. In plus, imi place sa citesc in mijloace de transport, ascultand muzica in acelasi timp. Poate ca in timp tehnologia va inlocui cartile in format fizic si pentru mine, dar deocamdata ma bucur de ele asa.

  4. Nu voi prefera niciodata varianta electronica a cartilor.In varianta electronica, lectura imi pare ceva impersonal , de parca sunt scrise de „varianta electronica” a scriitorului.Sub forma de pagini de hartie a cartii ma simt mai apropiata spiritual de autor si sunt recunoscatoare ca am cartea de parca mi-ar fi trimis mie personal o scrisoare.Sunt eu mai demodata.Tinerii sunt liberi sa aleaga ce varianta vor, numai sa citeasca, dupa cum cred ca suntem datori sa nu ii lasam sa uite
    de existenta formei tiparite a cartilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s