Onoare

DSCN3035

Îmi doresc ca lecturi mele să îmi arate ceva nou, fie că vorbim de o stare, de un caracter sau de o cultură. Iar Elif Shafak îmi dezvăluie în fiecare roman o parte din Turcia: iubirea şi religia în Cele patruzeci de legi ale iubirii ( click aici pentru recenzie), familia şi secretele dureroase ascunse de aceasta în Bastarda Istanbulului ( click aici pentru recenzie) sau crimele din onoare şi statutul femeii în societatea turcă.

Iniţial îi avem pe Kenzo, un tată iubitor, inteligent care îşi doreşte ca fetele lui să aibă parte de cea mai bună educaţie şi pe Naze, mama care consideră că fetele trebuie măritate cât mai curând, cu bărbaţi cât mai bogaţi şi pentru care onoarea e cea mai importantă. Întâlnim de multe ori în romanele lui Elif Shafak personaje care fac întotdeauna ceea ce trebuie, fără să se gândeascâ dacă măsurile luate de ei sunt cele corecte, limita lor este datorată culturii, tradiţiilor turceşti.

Cei doi au fete gemene: Jamila şi Pembe. Jamila alege să rămână în sat şi să se ocupe cu moşitul, în timp ce Pembe emigrează în Londra, se căsătoreşte cu Adem şi are trei copii: Esma, Yunus şi Iskender.

Esma este cea inteligentă, dornică să înţeleagă ce se întâmplă în jur şi să treacă peste prejudecăţile legate de femei. Yunus este cel care se indepărtează de familie, îşi petrece cea mai mare parte a timpului într-o casă cu tineri care nu mai respectă de mult timp legea, care lâncezesc în acel spaţiu alături de droguri şi alcool. Iskender este foarte asemănător lui Naze, este obsedat să păstreze onoarea familiei şi este cel care va săvârşi crima.

Fiecare personaj are o poveste, un mediu care l-a influenţat şi oameni de care este legat. Iar istoriile  sunt foarte bine croite de către autoare şi se îmbină pe parcursul lecturii. Iniţial ai impresia că ţi se oferă doar cadre ale poveştii, menite să te facă să vrei să afli mai multe, fără a-ţi da indicii despre ce se va întâmpla ulterior. Poţi să înţelegi cât de mult rău fac aceste credinţe legate de onoare, de pedepsirea unei femei pentru că a încercat să găsească fericirea în afara căsătoriei abia după ce umpli toate golurile din roman.

După cum ştiţi deja, Onoare a primit 5 stele pe Goodreads, iar eu mă pregătesc pentru Lapte negru. Cartea este cumpărată de aici, în ultima mea comandă de pe Elefant.

Între timp, nu uitaţi de concursul aflat în desfăşurare cu două cărţi ca premii. Pentru înscrieri, click aici.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Onoare&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s