La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor

DSCN3031

Despre Haruki Murakami am tot vorbit pe blog, iar acum a sosit timpul pentru o nouă recenzie.

În ţara aspră a minunilor,  Watashi este un Computator, adică are abilităţi de a transforma coduri şi de a face permutări. Viaţa lui se schimbă atunci când este chemat pentru o nouă slujbă, într-o clădire securizată care conduce spre o cascadă din tărâmul Întunegrilor. Sună complicat, într-adevăr şi nu prea ştiu din ce gen face parte acest roman, dar mie îmi aduce aminte de absurdul lui Kafka. O domnişoară în roz, un inventator genial preocupat de sunetele emise de cranii, un conflict cu Simbolatorii, cu Sistemul şi Întunegrii pornesc o acţiune halucinantă, în care timpul se scurge mai repede decât şi-ar dori.

La capătul lumii este un loc îngrădit de un zid, cu oameni perfecţi, fără suflet, fără sentimente. Nimic nu le tulbură liniştea pentru că fiecare îşi îndeplineşte sarcinile şi atât. Aici ajunge Boku, după ce i se îndepărtează Umbra, este învăţat cum să citească visele vechi din craniile aflate în bibliotecă.

Îmi dau seama că lucrurile despre care vă vorbesc sună ciudat, dar pe parcursul lecturii unele vor fi lămurite şi vă veţi obişnui cu absurdul. Oricum, totul devine mai interesant când apar legături între cele două lumi, veţi găsi suficiente indicii în cele 500 de pagini. Spre sfârşit, chiar mi-au dat impresia că lumile se suprapun.

Regăsim stilul lui Murakami din celelalte romane, cu jocuri de cuvinte, trimiteri spre muzică şi scriitori şi cu câteva momente erotice. N-aş putea zice că e cartea mea preferată ( 1Q84 şi Pădurea norvegiană sunt mult mai bune), dar mi-a plăcut şi am citit-o cu plăcere.

Mai vreau să citesc:

Dans dans dans

Tsukuru Tazaki cel făra de culoare şi anii săi de pelerinaj

Elefantul a dispărut

Cronica păsării-arc

La sud de graniţă, la vest de soare

şi gata, am citit tot ce este publicat în România de la Haruki Murakami. Cărţile le găsiţi aici. 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s