Marea bătălie livrească- Cărţi tipărite versus Cărţi în format electronic

carti

Televizorul ne informa despre o viitoare bătălie între cărţile tipărite şi cele în varianta electronică, ziarele aveau pe prima pagină un interviu cu povestirile lui Alice Munro, iar pe reţelele de socialiazare se făceau sondaje despre cine ar putea fi câştigătorul. Toată lumea  era nerăbdătoare să asiste la lupta ce va fi numită mai târziu Marea Bătălie Livrească din 2014.

În ziua stabilită, vitejii noştri erau urmăriţi cu mai multă atenţie decât gladiatorii dintr-o arenă. Care va fi rezultatul, cine va fi încununat cu laurii victoriei?

Aici intră în scenă Cititorul, cel ce va decide soarta bătăliei, specialistul în care avem încredere. Judecătorul, arbitrul şi iubitorul de cărţi.

-Dragi participanţi, mă bucur că aţi venit aici pentru a vedea cine merită cu adevărat să  câştige această bătălie. Sunt de-a dreptul încântat să fiu printre aceste cărţi minunate, cu poveşti nemaivăzute, cu scriituri deosebite, cu personaje de neuitat. Înainte de a începe, vă voi spune regulile jocului: bătălia va avea mai multe runde, fiecare cu cerinţele ei. Cine va câştiga cele mai multe puncte va fi ales câştigător. Vreau să fiţi extrem de atenţi, violenţa nu este permisă, nicio carte nu va fi rănită în prezenţa mea! Bătălia nu se face pe domeniul fizic, ci pe cel intelectual, mare atenţie!

Runda 1- Atmosfera-3 puncte

Cărţile tipărite: Nici n-am început şi voi deja pierdeţi, dragele mele cărţi electronice. Cititori, cum vă simţiţi când ne  aveţi în mâinile voastre, când ne întoarceţi  încet paginile? Parcă intraţi într-o altă lume, nu-i aşa? Atmosfera creată de noi vă transportă trupul şi mintea într-o lume magică, unde totul e posibil. Uneori ajungeţi să uitaţi de realitate, iar timpul parcă curge mai uşor. Vă cufundaţi în carte şi simţiţi din plin plăcerea cititului. Asta vă doriţi de la noi!

Cărţile electronice: Nici nu se pune în discuţie să pierdem, atmosfera creată de un eBook reader seara târziu, când cititorul stă comod în pat se poate compara foarte bine cu cea a cărţilor tipărite! Lumina dispozitivului este un îndemn la lectură, în acelaşi timp îl ducem pe cititor într-un spaţiu intim, protector.

Bang!

Cititorul: Cărţi tipărite, 3 puncte!

Runda 2- Suntem uşor de cărat?-2 puncte

Cărţile tipărite: Nu suntem noi cele mai uşoare, dar nici cele mai grele lucruri din bagaj. Dacă e vorba de 2-3 cărţi e la floare la ureche, problemele apar la un cititor avid ce poartă cu el cel puţin 10 cărţi. Recunoaştem, nu e punctul nostru forte, dar nu considerăm că are o importanţă foarte mare!

Cărţile electronice: Vreţi cumva să vă retrageţi? Noi avem nevoie de un dispozitiv şi gata, nu cântărim nimic! Hai să spunem că cititorul nostru nu vrea 10, ci 1000 de cărţi. Nicio problemă! Suntem mai uşoare ca fulgul! Nu trebuie să ai un IQ de 230 ca să ştii că noi suntem cele mai uşor de cărat şi noi vom câştiga.

Bang!

Cititorul: Cărţi electronice, 2 puncte!

Runda 3-Preţul-2 puncte

Cărţi tipărite: Dacă sunteţi cu ochii pe promoţii şi folosiţi vouchere, vom avea un preţ suficient de accesibil încât să vă faceţi cea mai frumoasă bibliotecă.

Cărţi electronice: Da, dar noi suntem mai ieftine decât voi. Uneori suntem chiar gratuite! Cititorul nu trebuie decât să dea un click şi gata, am ajuns la el!

Cărţi electronice: E adevărat ce spuneţi, dar eBook readerul nu costă? Diferenţele între noi sunt destul de mici, iar investiţia într-un gadget nu pare plauzibilă!

Bang!

Cititorul: Cărţi electronice, 2 puncte!

Runda 4-Rezistenţă-1 punct

Cărţi tipărite: Noi rezistăm oricât, paginile nu ni se consumă şi nici nu vor dispărea din faţa voastră când vă e lumea mai dragă!

Cărţi electronice: Poate că rămânem noi fără baterie, dar voi vă îngălbeniţi în timp, paginile îşi pierd prospeţimea şi încetul cu încetul muriţi.

Cărţi tipărite: Nici că poate fi mai greşit, câţi cititori nu au biblioteci întregi moştenite de la rude, iar unele cărţi au sute de ani! Totuşi, ele le rămân alături stăpânilor, nu dispar printr-un singur buton!

Bang!

Cititorul: Cărţi tipărite, 1 punct!

Cititorul: După cum vedeţi, avem egalitate cu 4:4. Trebuie să alegem un câştigător chiar dacă eu m-am convins că ambele variante îmi sunt necesare, aşa că vom introduce o probă suplimentară, de cultură generală.

Ce autor, câştigător al premiului Nobel, a scris cartea Moştenirea familiei Kurt?

Cartea tipărită: BJORNSTJERNE BJORNSON!

Cititorul: Răspuns corect! Câştigătorul acestei bătălii este Cartea Tipărită! Felicitări şi îţi mulţumesc pentru toate clipele petrecute împreună!

 

carti

 

Marea Bătălie Livrească a fost un succes, mii de oameni au privit cu sufletul la gură deznodământul. Punctajul apropiat ne duce spre o concluzie evidentă: fiecare cititor îşi alege câştigătorul, după propriile runde şi punctaje.

Voi ce alegeţi?

 

13 gânduri despre &8222;Marea bătălie livrească- Cărţi tipărite versus Cărţi în format electronic&8221;

  1. Nici nu vreau să decid! În unele momente sunt de preferat cele tipărite, iar în altele se potrivesc perfect cele electronice. Nu pot decide între tableta de 10 inch cu mult spațiu liber și biblioteca ce stă să se prăbușească sub greutatea cărților din ea 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s