Recenzie: Supravieţuitor de Chuck Palahniuk

354571

Titlu: Supravieţuitor

Autor: Chuck Palahniuk

Editura: Polirom

An apariţie: 2009

Traducere: Dan Croitoru

Nr. pagini: 304

Unde o găsiţi: Librăria Libris

Începutul sfârşitului în acest roman este marcat de prăbuşirea unui avion deturnat de o celebritate religioasă care îşi înregistrează povestea pe banda cutiei negre. La propriu pornim de la pagina 304 şi ajungem la prima pagină, la figurat pornim de la această tentativă de sinucidere şi ajungem la rădăcinile răului. Nu este un subiect neaşteptat al lui Chuck Palahniuk, un scriitor preocupat de zona macabrului,  neliniştii şi al răutăţii pure.

Pe parcursul paginilor, aflăm că personajul a făcut parte din secta Credincioşilor, o organizaţie bazată pe reguli necruţătoare şi pe fanatism distrugător ce credea cu tărie în salvarea ce urma unei sinucideri în masă. Nefiind primul fiu şi deci neavând drepturi, el este trimis în exteriorul organizaţiei pentru a munci ca servitor într-o casă. Aici învaţă tot felul de deprinderi gospodăreşti pe care le execută cu atenţia unui psihopat, în acelaşi timp ocupându-se de un hotline pentru sinucigaşi prin care îi încurajează să pună capăt acestei vieţi. Sunt două momente care schimbă traseul personajului: atunci când o întâlneşte pe Fertility, o femeie care cunoaşte tot ce se va întâmpla în viitor şi atunci când restul sectei se sinucide, el rămânând singurul supravieţuitor.

Acest element îl aduce în atenţia mass-mediei care îşi propune să îl transforme într-o vedetă religioasă, această schimbare declanşează butonul pentru autodistrugere fiindcă el va ajunge o victimă a consumerismului, a societăţii ce vrea minuni, dezastre şi un corp bine lucrat, umflat cu tot felul de medicamente şi seruri necruţătoare.

Supravieţuitor este o carte scrisă cu luciditate, ce conţine aspecte reale şi tulburătoare din societatea noastră şi totodată povestea unui supravieţuitor al fanatismului, un ins deprimat, uşor influenţabil, naiv, dar şi cu porniri bolnave.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Supravieţuitor”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Anunțuri

Un gând despre &8222;Recenzie: Supravieţuitor de Chuck Palahniuk&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s