Recenzie: Ferma animalelor de George Orwell

Titlu: Ferma animalelorDSCN5252

Autor: George Orwell

Editura: Polirom

An apariţie: 2012

Nr. pagini: 192

A trecut ceva timp de când am citit 1984 şi Cărţi sau ţigări, de atunci tot îmi propun să cumpăr Ferma animalelor şi să o citesc. Acum câteva săptămâni mi-am îndeplinit această dorinţă şi am dus la capăt acest roman care mie mi-a plăcut foarte mult.

Este foarte probabil să fi auzit de subiect şi înţelesul lui, dacă da puteţi sări la următorul paragraf. Pentru cei care nu ştiu despre ce este vorba, acţiunea are loc la o fermă unde animalele revoltate de cum sunt tratate îşi alungă stăpânul şi instaurează reguli care să le protejeze de lumea oamenilor. Muncesc din greu, cu încredere şi entuziasm pentru o viaţă mai bună, pentru independenţă şi dreptate. Pe parcurs însă, porcii ies în evidenţă fiind „mai egali” decât restul animalelor. De aici, o distopie creată de un geniu.

Mie mi-a plăcut trecerea de la egalitate, de la nişte reguli logice, corecte la tirania asemănătoare fostului stăpân, la favorurile bătătoare la ochi pentru porci, toată această transformare fiind aproape ignorată de celelalte animale ce sunt convinse că regulile nu s-au schimbat, ci aşa au fost întotdeauna. Cine protesta sau observa incorectitudinea era aspru pedepsit în numele dreptăţii. George Orwell transpune în acest roman ceea ce a observat anterior în societate prin intermediul acestor animale, în mod sugestiv conducătorii, favorizaţii sunt porcii, animale inteligente, viclene şi nemiloase. Este o lectură foarte interesantă prin ceea ce se află în spatele cuvintelor şi prin schimbările ei subtile. De asemenea, coperta este foarte bine aleasă pentru acest roman, face trimitere la regimuri politice, la cruzime, iar în final se ajunge tot la sângele animalului nevinovat.

Abia aştept să mai citesc din cărţile lui Orwell, dacă vreţi să fiţi la curent cu recenziile puteţi da like paginii de Facebook a blogului sau vă puteţi abona prin e-mail. Lectură plăcută!

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Recenzie: Ferma animalelor de George Orwell&8221;

  1. Recenzia ta este una chiar foarte buna, parerile se apropie de ceea ce a vrut autorul sa transmita si chiar ma bucur ca mai sunt oameni care si-au dat seama de viziunea autorului atunci cand au citit cartea. Imi place enorm de mult cum comentezi literatura, felicitari! Multa bafta in continuare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s