Discuţie: Antreprenoriatul de succes

Acum un an dacă nu mă înşel se vestea prin reţelele de socializare, prin pliante şi afişe că s-ar deschide o spălătorie pentru studenţi lângă căminul în care stăteam şi-anume Belvedere şi lângă căminul în care voi sta pe nume Moxa. Spălăria se numea WASHescu şi era unul din proiectele propuse în cadrul şcolii de antreprenoriat Start me up, după cum am aflat ulterior.

Mai sunt şi alte proiecte de succes precum BlushR al lui Sebastian Mărăloiu care a atras o investiţie de 60000 USD, dar rezultatele şcolii le-am văzut mai degrabă prin proiectul WASHescu care a crescut fix lângă mine prin concursuri, promoţii, oferte pentru studenţi şi bineînţeles, aplicând cele învăţate în cadrul Start me up.

Pornind de la aceste proiecte, am putea porni o discuţie despre ce înseamnă să te reinventezi în antreprenoriat. Eu aş face referire întâi la noutate şi creativitate pentru că competiţia este deja puternică în mai toate domeniile existente pe piaţă, dacă nu eşti capabil să vii cu o idee inovativă care să atragă oamenii, afacerea ta e sortită falimentului. Din ce în ce mai multe firme înţeleg că nu e suficient să vinzi un produs sau un serviciu de calitate , trebuie să îi adaugi o poveste, un sens, un element wow. 

De asemenea, cred că poţi avea succes dacă în loc să te orientezi spre publicul larg mergi mai degrabă spre o nişă, spre un număr nu foarte impresionant de oameni, dar care nu pot obţine serviciile tale din altă parte. Altfel spus, ai clienţi siguri, fără a lupta cu concurenţii. Este bine ca înainte de a te avânta în acest vârtej al economiei să cercetezi bine piaţa, să identifici potenţialii clienţi şi să te asiguri că locaţia este potrivită. WASHescu este un bun exemplu pentru aceste cerinţe, localizat în apropierea căminelor cu un singur concurent ce avea preţuri destul de ridicate a avut mare succes pentru studenţii care nu puteau aduce o maşină de spălat în cămin, dar nici nu se puteam întoarce acasă în fiecare săptămână. 

Pentru a reuşi ca antreprenor, ai nevoie de un simţ care să identifice posibile nevoi şi apoi să construiască o modalitate de a le satisface. Pentru dezvoltarea acestui simţ a fost creată şcoala de antreprenoriat Start me up ce se va desfăşura anul acesta între 14 şi 20 septembrie la pensiunea Speranţa din Predial sub atenta supraveghere a celor mai cunoscuţi antreprenori şi investitori români şi a unui trainer internaţional. Cei selectaţi vor lucra în echipe pentru a aduce în faţa juriului propriile idei de afaceri şi pentru a primi un feedback ce îi va ajuta pe viitor, cele mai bune proiect putând fi puse în practică. Acolo va fi şi Cristian China Birta, cunoscut în blogosferă sub numele de Chinezu. 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s