Recenzie: Fii şi îndrăgostiţi de D. H. Lawrence

Titlu: Fii şi îndrăgostiţiDSCN3025

Autor: D.H. Lawrence

Editura: Polirom

An apariţie: 2011

Nr. pagini: 528

Romanul Fii şi îndrăgostiţi este inspirat din viaţa autorului, acţiunea desfăşurându-se într-un orăşel din Anglia, secolul XX. Doamna Morel, o femeie dintr-o familie bună, cu un caracter puternic se căsătoreşte cu Walter Morel, un miner fermecător care se dovedeşte a avea o pasiune arzătoare pentru băutură, uneori oferindu-i câte o bătăie.

Pentru că nu are parte de afecţiunea soţului, doamna Morel îşi îndreaptă dragostea copleşitoare spre fii. Prima ţintă a iubirii sale este Wiliam care pleacă însă în Anglia să lucreze, se îndrăgosteşte de o femeie incredibil de frumoasă şi superficială şi uită de casa copilăriei sale, de familie şi de traiul său anterior. Devine obişnuit cu luxul şi face orice pentru a-l oferi femeii iubite. Va plăti prea scump pentru această fericire.

Aceste evenimente din viaţa lui Wiliam o fac pe doamna Morel să fie mult prea protectivă cu Paul, să îndepărteze cu dispreţ orice femeie apare în viaţa acestuia şi să îl aducă la ea prin tertipurile specifice unei iubite geloase. Nu este o relaţie sănătoasă, Paul va plăti cu fericirea lui pentru a o avea pe mamă aproape. Altfel spus, el are de ales între fiu şi îndrăgostit. Îndrăgostit fie de Miriam, fata simpatică cunoscută în tinereţe cu care se înţelegea foarte bine, dar de care nu era atras fizic, fie de Clara o femeie căsătorită, mai mare decât el alături de care trăieşte momente de înaltă pasiune. Prezenţa mamei ( şi chiar absenţa ei) îl îndepărtează de fiecare dată de dragoste, el optând pentru statutul de fiu deoarece nu voia să îi provoace suferinţă.

Din păcate ( ruşine mie!), aceasta este prima carte citită de la D.H. Lawrence, nu ştiu de ce l-am evitat până acum. Scrie bine, frumos, romanul se citeşte uşor, acţiunea te prinde şi imediat te revolţi când observi slăbiciunea lui Paul în faţa mamei sale, incapabilitatea acestuia de a-i mărturisi că e îndrăgostit şi pleacă de sub influenţa ei.

Aş mai citi: Amantul doamnei Chatterley

Voi ce aţi mai citit? Ce părere aveţi despre acest roman?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s