Recenzie: Reîntoarcere în minunata lume nouă de Aldous Huxley. Partea II.

Titlu: Reîntoarcere în minunata lume nouăDSCN5385

Autor: Aldous Huxley

Editura: Polirom

An apariţie: 2013

Nr. pagini: 168

Carte oferită de Librăria Libris

În prima parte v-am vorbit despre colecţia de eseuri din Reîntoarcere în minunata lume nouă, inserând câteva citate şi idei pentru primele trei capitole din această carte. Astăzi vom continua discuţiile pentru capitolele rămase.

Intelectualii sun genul de oameni care cer dovezi şi sunt şocaţi de inconsecvenţă şi de greşeli de logică.

Prostii pe care unei fiinţe raţionale i-ar fi ruşine să le scrie vor fi cântate sau ascultate de aceeaşi fiinţă raţională cu plăcere şi chiar cu un fel de convingere intelectuală.

Huxley afirmă că muzica este folosită pentru a manipula mai uşor, chiar dacă versurile respective nu au niciun fel de logică. De altfel, chiar dacă nu urmăreşte să manipuleze direct, mare parte din  muzica de astăzi, cea comercială, are versuri fără niciun sens, dar care „sună bine”, fiind şi uşor de reţinut.

Dacă îndoctrinarea este făcută aşa cum trebuie, în stadiul corespunzător de epuizare nervoasă, ea va fi eficientă.

Mai mult decât atât, Huxley demonstrează că niciun om nu se poate opune pe termen lung acestei „îndoctrinări” dacă este obosit, chinuit, speriat. Singura diferenţă este legată de durata până când un om cedează.

Cauzele transformării istorice sunt de 3 feluri: schimbările economice, teoriile politice şi indivizii importanţi.

Cercetarea prea atentă de către mulţi oameni de rând a ceea ce le spus pastorii şi stăpânii lor s-ar putea doveni profund subversivă.

Acestea sunt citatele selectate de mine, însă eseurile oferă mult mai multe teme de gândire şi atenţionări decât am discutat eu pe blog. După cum spuneam în postarea anterioară, m-am identificat cu multe din aceste idei, majoritatea îmi par a fi de bun simţ. Pentru o mai bună înţelegere a acestei cărţi, aş recomanda să citiţi înainte Minunata lume nouă şi 1984.

Recenzia a fost realizata datorita librariei online Libris , care mi-a oferit “Reîntoarcere în minunata lume nouă”. In Libris, gasiti carti online apartinand editurilor cunoscute (carti in engleza sau in romana) din diverse domenii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s