Arhiva The New Yorker este gratuită. Ce citim?

Acum ceva timp am aflat că arhiva The New Yorker are acces gratuit şi imediat am început să caut prin secţiunea Ficţiune. Acolo găsiţi o mulţime de texte drăguţele de la autori mai mult sau mai puţin cunoscuţi, trebuie doar să aveţi răbdare şi dorinţă de a citi în engleză.

Înainte de a spune câteva cuvinte despre cele 5 texte citite, vreau să subliniez ce au ele în comun ( datorat lungimii reduse): au un mesaj puternic, un stil abrupt, direct şi personaje complexe, remarcabile, ieşite din comun, limitele lor sunt testate prin întâmplări tragice ( de obicei).Pentru că le citeşti în mai puţin de o jumătate de oră, ele sunt pline de esenţă, iar tu ca cititor nu ai timp să te acomodezi, să îţi tragi sufletul că eşti prins din nou în vârtejul cuvintelor. Din aceste motive, pot spune că m-am simţit foarte bine parcurgându-le şi că intenţionez să mai răsfoiesc această arhivă. Bonus: pot fi citite în paralel cu un roman de mari dimensiuni, cu scopul de a mai diversifica cititul.

Scheherazade- Haruki Murakami

Un bărbat nu părăseşte niciodată casa (nu ştim de ce) şi de aceea este vizitat de o femeie care îi aduce mâncare, provizii, îl îngrijeşte. De fiecare dată când vine face sex cu el ( mai mult datorie decât pasiune), după îi spune o poveste ce ar putea fi adevărată legată de viaţa ei, cu accent pe tinereţea ei. O anumită poveste iese în faţă, cea în care ea îi spune despre prima iubire, despre ce a făcut pentru el şi ce a simţit.

Avem aici absurd, înţelesuri ascunse, scene erotice (a la Murakami) şi un final ce ne lasă cu foarte multe întrebări. I-am dat 4 stele pe Goodreads.

The Fugitive-Lyudmila Ulitskaya

Îmi doream de mult timp să citesc ceva de Lyudmila Ulitskaya, am ales The fugitive, povestea unui bărbat căutat de autorităţi ce este nevoit să îşi părăsească familia şi să se izoleze într-un sătuc. Evenimentele se succed natural, fără a părea că se întâmplă cine ştie ce, toate acţiunele personajului principal părând a fi ceea ce trebuie făcut. 5 stele pe Goodreads pentru stil.

Complicity- Julian Barnes

Aici personajul este mai apropiat de noi, aflăm informaţii despre copilăria lui, despre ideile lui, despre prima aventură, urmând ca ulterior să observăm dezvoltarea unei legături cu o fată. Totul se învârte în jurul cuvântului „complicity”, o obsesie a personajului. 4 stele pe Goodreads.

But she didn’t get up, or push her chair back, just went on smiling, and left her hand on top of her napkin, knuckles raised, fingertips pointing toward me. And then I touched her.

The love of my life- T.C. Boyle

Doi tineri pornesc într-o vacanţă unde pot fi în sfârşit liberi, se bucură de natură şi fac dragoste. Ceea ce se întâmplă în această vacanţă va zdruncina legătura lor, înainte foarte puternică şi de invidiat. Povestea este dură, mesajul puternic ( după cum am mai spun) şi mi-a câştigat 5 stele pe Goodreads.

It amazed him that she actually brought her books along when they went backpacking over spring break.

The daughters of the moon- Italo Calvino

Mi-a plăcut foarte mult ideea acestei povestiri, într-o lume unde consumul este valoarea de bază, luna este de dispreţuit, are cratere, crăpături, găuri, e numai bună de aruncat şi înlocuit. Oamenii se revoltă, nu sunt dispuşi să accepte o lună stricată. Atunci apar fiicele lunii, femei goale ce se „agaţă” de câte un bărbat, făcându-i să vadă luna şi strălucirea ei.  Pornesc să o salveze. I-am dat 5 stele pe Goodreads pentru idee şi stil.

Observ acum că toate textele citite de mine au încărcătură erotică, bănuiesc că e necesară o astfel de tensiune atunci când lungimea operei este redusă. Aştept să îmi spuneţi ce aţi citit, cum vi s-a părut şi ce recomandări aveţi pentru secţiunea Ficţiune, The New Yorker.

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Arhiva The New Yorker este gratuită. Ce citim?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s